MİHAV.COM'A Hoşgeldiniz.

Kedi Sahiplenecek Kişilerin Bilmesi Gerekenler

25.04.2023 15:30:52

Çoğu insan evde kedi beslemek ister fakat bu durumun öncesini ve sonrasını iyi düşünmek gerekiyor. Çünkü kedilerinde insanlar gibi düzenli bakıma, yaşamlarına uygun beslenmeye, düzenli hareket etmeye ve gelişimlerini destekleyecek oyunlara ihtiyaç duymaktadır. İlk defa kedi sahiplenecek kişilerin bilmesi ve dikkat etmesi gereken noktalar hem kendi hayatlarıyla hem de sahiplenecekleri kedinin hayatıyla ilgilidir. Çünkü hem kedinin hem de kediyi sahiplenen kişinin hayatında köklü değişimler olacaktır.

Kedi sahiplenmeye ve kediyle yaşamaya karar vermek

Sahiplenme konusunda en önemli aşama karar verme aşamasıdır. Çünkü belli bir süre bakılıp “bu hayvanı istemiyorum” veya “alışamadım” gibi nedenlerle sokağa veya barınaklara bırakılan birçok kedi ve köpek bulunmaktadır. Bu sebeple ne kendi düzeninizi ne de kedinin düzenini bozmayın. Belki de siz kedi değil kuş ya da kaplumbağa bakımını üstlenecek kişi olabilirsiniz. Eğer tüy dökmesi, etrafı döküp saçması gibi durumları gözardı edebiliyorsanız, bakımını üstlenmeyi göze alıyorsanız kedi sahiplenme konusunda neler yapılması gerektiğini iyice araştırın.

Sahiplenmeyi Düşündüğünüz Kediyi Tanıyın

Kedi sahiplenme kararını verirken sahiplenecek kedinin tanınması gerekir. Çünkü kedilerin ihtiyaçları sağlık durumlarına göre, yaşlarına göre veya bir önceki yaşamlarında yaşamış olduğu şeyler değişkenlik gösterebilir. Haliyle sahiplenilecek kedinin tanınması, kedinin alışma sürecinin daha hızlı olmasına ve daha mutlu bir hayat sürmesine imkan tanır.

Eğer yavru kedi sahiplenecekseniz, yetişkin kedilerde olduğu gibi hem zorlukları hem de kolaylıkları vardır. Yavru kedi sahiplenirken kaç haftalık olduğu oldukça önemlidir. Çünkü yavru kediler ilk 2 ay anne sütüyle beslenir ve bazı yavrular bu süre içerisinde annelerinin yanında kalamazlar. Bu süreçte sahiplenilen kedilerin süt tozu ile beslenmelidir. 2 aylıktan büyük yavru kediler yavru kediler için üretilen kedi mamaları ile beslenebilirler. Ayrıca yavru kedilerin ihtiyacı oldukça fazladır. Dünyayı keşfetmeye başladıkları için merak duyguları fazladır ve etrafı dağıtabilir, evdeki eşyalara zarar verebilirler. Bu sebeple yavru kedi sahiplenildiğinde onunla daha fazla zaman geçirmek gerekmektedir.

Yetişkin kedi sahiplenecekseniz, karakteri oturmuş yetişkin kedilerle sağlam bağların kurulması için önemlidir. Geçmiş hayatı ile ilgili bilgi alma imkanınız varsa kedi ile ilgili tüm detaylar öğrenilmeli. Yetişkin kedilerin mizacı daha sakin olmakla birlikte eşyaya zarar verme eğilimleri düşüktür. Tuvalet eğitimleri olduğu için bu konuda sorun yaşama olasılığı düşüktür.

Kısırlaştırılmış Kedi Sahiplenecekseniz dişi veya erkek kedilerde kısırlaştırma işlemi sonrasında cinsiyet hormon salınımı düşer. Haliyle kedinin metabolizması yavaşlar ve hareket etmesi azalır. Bu nedenle doğru beslenemedikleri zaman kısırlaştırılan kedilerde kilo problemi ortaya çıkar. Kısırlaştırılmış kedileri sahiplenen kişilerin, kedi mamaları arasından bu duruma özel kedi mamalarını tercih etmelidir.

Sağlık Sorunları veya Engeli Olan Kedi Sahiplenecekseniz eğer, kedilerin engeline göre ev içinde tedbirler alınması gerekir. Herhangi bir uzvu olmayan kedileri sahiplenecekseniz, su ve mama kaplarının daha kolay ulaşılabilir yerde olması, kedi tuvaleti çok yüksek olmayan modellerin tercih edilmesi gibi tedbirler alınabilir. Sağır bir kedi sahiplendiğinizde sözlü iletişim yerine görsel ya da dokunma yoluyla iletişime geçilmelidir. Görme engelli kediler için ise evdeki eşyaların alıştıkları şekilde tutulması bu kediler için ev içinde bir avantaj sağlamaktadır.

Kedi Bakımında Masrafların Farkında Olun

Kedi sahiplenmeye karar vermenizle birlikte belirli masraflar ortaya çıkar. Düzenli sağlık kontrolleri, kedi mamaları, gerektiği durumlarda kullanacağı takviyeler, bakımlarının yapılması için gerekli olan kedi ürünleri gibi düzenli harcama gerektirir.

Kediniz Eve Gelmeden Önce Yapmanız Gerekenler

1. Veteriner Hekiminizi Bulun

Sahipleneceğiniz kediyi evinize getirmeden önce veteriner hekimi bulmanız avantajlı bir durumdur. Veteriner hekimin kliniği ne kadar yakın, veteriner hekiminize veya kliniğe 7/24 ulaşabiliyor musunuz? Klinikte dezenfeksiyon nasıl ve ne kadar eksiksiz yapılıyor? gibi birçok soruyu detaylı düşünmelisiniz.

2. Sahipleneceğiniz Kedinin Temel İhtiyaçlarını Belirleyin

Veteriner hekimini seçtikten sonra sahiplenmenin ardından kedinizin sağlık kontrollerini yaptırıp aşı takvimini başlatmanız gerekiyor. Bu işlemlerin sonrasında da sahiplenmiş olduğunuz kedinin ihtiyaçlarının neler olduğunu belirleyip temin etmeniz gerekiyor.

Sahipleneceğiniz kedinin yavru, engelli ya da kısırlaştırılmış olması temel ihtiyaçlarında pek bir farklılık göstermemektedir. Genel olarak ufak tefek farklılık gösteren bu ihtiyaçlar aslında bellidir. Veterinere götürüp getirebilmek için öncelikli olarak taşıma çantası temin etmelisiniz.  Kedi taşıma çantasını aldıktan sonra kediniz için bir tuvalet ve kum almanız gerekir. Bununla birlikte kumu temizlemek için bir kum küreği de gerekir. Yavru kedi sahiplenecekseniz kaç aylık olduğuna bakarak süt tozu veya yavru kedi (yaş mama) mamalarını tercih edin. Mama kabı ve su kabı alınacak olan öncelikli temel ihtiyaç ürünlerindendir. Yetişkin kediler için kedi yatağı tercih edilebilir. Kedinizi tamamen sahiplendikten önce veya sonrasında hazırlayabilirsiniz.

Kedi ile Yaşamaya Başlamak

Herşeyi ayarladınız, sıra geldi kedi ile aynı evi paylaşmaya. Kedi sahiplendim, olay bitti şeklinde düşünmemelisiniz. Kedi sahiplenip aynı evde yaşamaya başladıktan sonra da dikkat edilmesi gereken şeyler var.

1. Kedi Tuvalet Eğitimi

Kedilere verilen tuvalet eğitimi köpeklere nazaran daha hızlı ve rahat bir şekilde olduğu bilinmektedir. Eğer kedi geçmiş yaşantısında olumsuz bir durum yaşamadıysa, mahremiyetleri sağlanıp tuvaletin boyutu rahatlarını azaltmıyorsa, tuvaletleri temiz olup yeteri kadar kum konulduysa ve bir sağlık sorunları yoksa kediler tuvalet eğitimlerini hızlı bir şekilde alırlar.

2. Beslenme

Kedilerin sağlıklı bir biçimde gelişmesi, oluşabilecek sağlık sorunlarının önlenmesi ve sağlıklarının korunması adında dengeli beslenmeleri en önemli ihtiyaçtır. Bu süreçte kediniz için mama seçimi oldukça önemli ve incelikle yapılmalıdır.

Kuru Mama; kediler için mama tercihi kısır olup olmadıkları, kilosu, genel sağlık durumları dikkate alınmalıdır. Kediler için mama tercihi yaparken dikkat edilmesi gereken konulardan biri de damak zevkleridir. Kediler sevmedikleri bir mama olduğu zaman yemeye direnirler ve bu durumda gerekli besinleri alamadıkları için sağlık sorunu yaşaması kaçınılmaz olur.

Yaş Mama; kedilerin sürekli kuru mama yemeleri bıkmalarına yol açabilir. Ayrıca yaş mamalar yüksek oranda nem barındırdıklarından su içmeyen kedilerin sıvı ihtiyaçlarını karşılamış olur. Kediler için yaş ve kuru mama dengesi oluşturulması gerekirse kedilere haftada 2-3 kere yaş mama yiyebilir.

Ödül Mamaları; eğitim amaçlı kullanılırsa ödül mamaları büyük bir fayda sağlar. Bu mamalar besleyici

değere sahip ve kalori içeren besin olduğu için kedilere ölçülü bir biçimde verilmesi gerekir.

3. Bakım

Kediler doğası gereğiyle temizlenmeyi çok sevseler de evde beslenilen kedilerin bakımı sadece bununla sınırlı değildir. Düzenli bir şekilde taranması ve tırnaklarının kısaltılması gerekir. Tüylerinin taranması aslında cilt yağlarının yayılması içindir. Çünkü düzenli tarama yapılmazsa cilt yağları vücutlarına yayılmaz ve kedilerin temizlenme esnasında fazla tüy yutma ve tüy topağı geliştirme olasılığı artar. Tırnak kesilmesi ise tamamen çevresindeki eşyalara ve insanlara zarar vermemesi, zararın en aza indirilmesi amaçlanır.

4. Oyun/Egzersiz

Kediler, formlarını korumak ve bazı hastalıklardan korunması için egzersiz yapmaya ihtiyaçları vardır. Egzersiz yapmayan, ilgi görmeyen kediler depresyona girebilir.

Kedilerle kurulan bağların güçlendirilmesi için, fiziksel anlamda uyarılmalarını sağlamak ve egzersiz yapmak için kedi oyuncakları avantaj sağlar. Kedi oyuncağı tercih ederken kaliteli olmasına dikkat edilmeli, parçalanma ihtimalleri göz önünde tutulmalıdır.

 

En Yeni Ürünler





Yorum Yap


Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız veya yeni hesap oluşturabilirsiniz.
Kayıtlı Yorumlar