MİHAV.COM'A Hoşgeldiniz.

Kedi Aknesi Nasıl Oluşur?

18.03.2022 15:02:52

Kedi Aknesi

Akne her ne kadar da köpeklerde de görülse de, Doberman gibi ırklar hariç, ergenlik çağı dışında çok ciddi bir sorun oluşturmaz. Fakat kedi aknesi tam anlamıyla bir baş belasıdır. Akne, kedilerde oldukça yaygın görülür. Herhangi bir ırk, cinsiyet, ergenlik durumu ile bağlantılı değillerdir.

Kedi aknesinde tam olarak oluşum mekanizması bilinmemektedir. Bu hastalık tüy foliküllerinin keratinizasyonu sonucunda meydana gelmektedir. Akneyi yaşayan kedi hayatı boyunca dönemsel olarak hastalığın nüksetmesiyle hastalıkla tekrar tekrar karşılaşmamız mümkündür.

Akne oluşumunda stres, yetersiz yalama alışkanlığı veya beslenme sırasında gelişen kontakt alerjik akne reaksiyonların sebep olduğu bilinmektedir.

Bu hastalıkta muhtemelen hormonal bir prosedür yoktur. Sebebi dii ve erkek kedilerde eşit oranda görülmektedir. Kedi aknesi diagnostik olarak gerekli laboratuvar muayenelerini yerine getirmeden uyuz, mantar ve enfeksiyondan ayırmak çokta mümkün görülmemektedir.

Yine de oldukça sık görülen eozinofilik granuloma hastalığı da kedi aknesine klinik olarak benzer bir sağlık sorunudur. Bu hastalıkları bir birinden ayırt etmenizin tek yolu veteriner hekiminin deri kazıntısı, mantar kültür tiplendirme ve bazen de histopatolojik incelemesine ihtiyacı vardır.

Akneler her zaman tedavi edilmek zorunda değillerdir. Eğer kedilerimizin şiddetli kaşıntısı yoksa hipoelerjenik diyetler uygulaması gerekmektedir. Plastik mama kaplarını kedilerimizin hayatından tamamen çıkarmamız gerekmektedir. Aklımıza gelebilecek kontakt dematit nedenlerin ortamdan uzak tutmak bütün bu sorunları çözebilir. Daha şiddetli olan akneler de en önemli yapılacak olan tropikal tedavilerdir.

TEDAVİ

2 Çay kaşığı Epsom tuzu 30ml sıcak suyla karıştırılır ve steril bez ıslatılarak 5-15 dakika boyunca aknenin oluştuğu alana baskı yapılır. Bu uygulamayı 1 ay yapmamız tedaviye karşılık verecektir.

Kedi aknesi genellikle kozmetik bir sorundur. Yine de akneyi oluşturacak nedenlerden biri olan yetersiz yalanma ve benzeri durumların altında yatan başka hastalıklar da olabilir. Bundan dolayı bu sorunlarla karşılaşıyorsak eğer kedimizin tam bir muayene uygulamasından geçmesi için mutlaka veteriner hekim ile iletişime geçmemiz gerekmektedir. 

En Yeni Ürünler





Yorum Yap


Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız veya yeni hesap oluşturabilirsiniz.
Kayıtlı Yorumlar