MİHAV.COM'A Hoşgeldiniz.

Kaplumbağaların Genel Özellikleri Ve Bilmedikleriniz

29.08.2020 11:04:45

Hepmiz, hayatımızda en az bir kere bir kere de olsa kaplumbağa görmüşüzdür. Kaplumbağalar genel olarak yavaş ve sırtlarında zırh gibi gözüken sert ve kalın kabuklarıyla tanınırlar. Bir çok türü olan bu zararsız canlılar hakkında bildiklerimizi sizlerle paylaşacağız.

Fiziksel Özellikleri

Bilindiği üzere kaplumbağaların vücutları kalın bir tabaka ile kaplıdır. Baş, kuyruk ve bacakları bu kalın kabuğun dışarısına uzanabilmekte bu sayade beslenebilmektedirler. Suda ve karada yaşayan türleri vardır ve her yaştan insanın sempatisini kazanmışlardır. Yavaşlıklarıyla ün yapmış bu canlılar yumurtlama yöntemi ile ürerler. Gerek karada, gerek suda yaşayan türleri olsun, yumurtlama dönemleri geldiği zaman yumurtalarını, karada güvenilir buldukları kumların veya toprakların altına saklaklar. Uzun ömürleriyle bir kaç kuşaktan insanı görebilmektedirler. Gelin bu canlıların genel özelliklerine bir bakalım.

-Kaplumbağalarda sanılanın aksine, bizler gibi omurgalı canlı sınıfına girmektedirler. O sert kabuklarının altında bir iskelet sistemi bulunmakadır.

-Kaplumbağalar dünyada yaşayan, bilinen en eski canlılardır. Öyle ki Kaplumbağaların 200 milyon yıl öncesinde de yaşadıkları bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

-Oldukça dayanıklı canlılardır. Yüksek ısılara, soğuğa, açlığa dayanabilmektedirler.

Ömürleri Ne Kadardır?

-Oldukça uzun ömürlü oldukları herkes tarafından bilinmektedir. Ortalama ömürleri150 ila 200 yıl arasında değişmektedir.

-Antartika hariç dünyanın her yerinde görülebilmetedirler.

Kaplumbağalarda Kış Uykusuna Yatarmı?

-Kaplumbağalarda tıpkı ayı ve yılanlar gibi kış uykusuna yatarlar. Kara kaplumbağaları kendilerini toprağa gömerek bir sonraki yazın gelmesini beklerler. Deniz kaplumbağaları ise denizin dibine dalarak orda bekler bir sonra ki yazı.

-Kaplumbağaların sert cisimleri parçalayabildiği bilinse de kaplumbağaların dişleri yoktur. Onun yerine kıkırdak dokudan oluşan sert bir çeneleri bulunmaktadır. Bu sert çeneleri sayesinde sert cisimleri parçalayarak beslenirler. Denizin altındaki kabukluları avladıklarını düşünecek olursak, ne denli sert bir çeneleri olduğunu tahmin etmemiz mümkün.

-Görme ve koku duyuları oldukça gelişmiş olmasına karşın çok iyi duyamazlar.

-Şaşırtıcı bir diğer bilgide, kaplumbaların ayaklarında, bizler gibi 5 parmak olması. Deniz kaplumbağalarında bu parmaklar perdelidir. Bazı kaplumbağalarda ise bu parmaklar bitişiktir

-Kaplumbağalar yumurtalarını karada uygun buldukları bir yere bırakarak gömerler. Ve bu yumurtaların kabuklarından çıkma süresi yaklaşık 2 aydır

-Kaplumbağaların sert kabukları 60 farklı kemiğin bir araya gelmesiyle oluşmuştur.

-Kulakları bir zarla örtülüdür bu sebepten iyi duyamazlar ancak, suyun ve toprağın titreşimini çok iyi algılarlar.

Çeşitleri

-Dünya üzerinde yaklaşık 250 çeşit kaplumbağa türü olduğu bilinmektedir. Ancak bu türlerin yanlızca 8 tanesi türkiye de bulunmaktadır.

-İnanmayacaksınız, kaplumbağalarda tıpkı kedi ve köpek gibi sahibini tanıyan canlılardır. Ve sahipleriyle oyun oynamayı çok severler.

-Dişiler, erkekler olmadan da yumurtlayabilirler ancak bu yumurtalardan yavru çıkmaz.

-Kaplumbaların bazılar etçil ve bazıları otçuldur.

En Yeni Ürünler





Yorum Yap


Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız veya yeni hesap oluşturabilirsiniz.
Kayıtlı Yorumlar