MİHAV.COM'A Hoşgeldiniz.

Hamilelikte Evcil Hayvan Zararlı mı?

31.01.2022 12:42:59

 Evde yaşayan bireylerden biri hamile kaldığında evcil hayvanların, taşıdıkları bebeğin sağlığı açısından sorun yaratıp yaratmayacağı ilk akla gelen soru oluyor. Evcil hayvan bakımı hamilelik sürecinde zararlı değil fakat tedbir amacıyla dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var.

Kuduz ve Hidatik Kiste Karşı Önleminizi Alın

Köpeklerde insanlara geçen 2 tür enfeksiyon bulunur. Bunlardan bir tanesi kuduz diğeri ise “Köpek kisti” denilen hidatik kisttir.  Hidatik kist, hamile birey için risk teşkil edebilir. Böyle bir sorunla karşılaşılmaması için köpeğin aşılarının yaptırılması ve hidatik kist ilaçlarının ihmal edilmemesi gerekir. Hamilelik sürecinde köpek tüylerinden uzak durmak olası alerjik rahatsızlıkların önlenmesinde etkili olacaktır. Bu süre zarfında köpek ısırılmasına maruz kalındığında o bölge bol su ve sabun kullanılarak iyice yıkanmalı, hemen ardından bir hekime danışılmalıdır. Hamilelik boyunca dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta köpeği bazı konularda eğitmek. İri bir köpek besliyorsanız aniden kucağınıza atlamasına engel olmanız ve bu konuda onu eğitmeniz olası tehlikeleri önlemenize yardımcı olacak. Ayrıca çocuğunuzla evcil hayvanınız arasında olumsuz durumların yaşanmaması içinde eğitimler önemli. 3 yaşından önce bilinci oluşmayan bir bebek, köpeğin kulaklarını veya tüylerini çekebilir. Canı yanan köpekte bu duruma tepki verebilir. Bu tür durumların yaşanmaması için hamile kalındığı andan itibaren bu konularda uygun strateji belirlenmelidir.

Kedi Dışkısındaki Toksoplazma Enfeksiyonuna Dikkat

Kedilerde hamileler için risk oluşturabilecek ve dikkat edilmesi gereken rahatsızlık, “toksoplazma enfeksiyonu”dur. Bu enfeksiyon yavruluk döneminden itibaren evde bakılan kedilerde çok nadir görülmekle birlikte, daha çok dışarıya çıkan kedilerin dışkılarında bulunur. Toksoplazma denen enfeksiyon türü, bu enfeksiyonu taşıyan kedilerin dışkısına temasta bulunarak bulaşır. Bu tür enfeksiyonların ortaya çıkmasını engellemek için kedinizi çiğ etle yada sütle beslememeniz gerekir. Hamile anne adayının kedinin kumunu değiştirmemesi olası tehlikeleri önleyecektir. Evde anne adayı dışında kedinin kumunu değiştirecek kimse yoksa mutlaka eldiven kullanmalı, temizleme işlemini sonlandırdıktan sonra ellerini bol su ile temizlemelidir. Hamilelik süresi boyunca kedi tırmalamasına maruz kalmak üzerinde durulacak bir sorun değil. Böyle bir durumla karşı karşıya kalındığında o bölgeyi bol suyla yıkamak yeterli olacak. Kedi tüyü toksoplazma virüsünü taşımaz fakat alerjik reaksiyonların tetiklenmesine sebep olabilir.

Papağanlar Risk Grubunda

Çoğu kuş türü “clamidya Psittaci” denilen miktoorganizmadan kaynaklı Psittakozis hastalığı taşıyıcısı olma riskini taşır. Psittakozis kuşlardan insanlara bulaşma riskinin en yüksek olduğu hastalıktır. En sık görüldüğü kuş türü ise papağandır. Bu enfeksiyonun bulaşma ihtimali ne kadar düşük olursa olsun evcil hayvanın veteriner kontrolüne sokulması ve gerekli adımların atılması önemlidir. Hamilelik döneminde kişinin kuş işe yakın temaslarda bulunmaması ve kafes temizliğini kendisi yapmaması olası tehlikeyi önleyecektir. Eğer evde kafes temizliğini yapacak başka kimse yoksa bu işlemin ardından ellerini bol su ile dezenfekte etmelidir.

Gerekli önlemleri aldığınız takdirde evinizi paylaştığınız sevimli dostunuz, hamilelik süresi boyunca size zarar vermez.

En Yeni Ürünler





Yorum Yap


Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız veya yeni hesap oluşturabilirsiniz.
Kayıtlı Yorumlar