MİHAV.COM'A Hoşgeldiniz.

Hamile Kediyi Nasıl Anlayabilirsiniz?

28.02.2020 10:21:32

Malum önümüz Mart ayı ve yaygın inanışa göre artık kedilerin hamile kalma dönemi geliyor. Hamileliğin 2. haftasına kadar fiziksel değişiklikler kendini pek göstermezken mide bulantısı ve tavırlarında değişiklik kedilerin hamile olduğunun belirtileri olabilir. Özellikle havaların ısınmasıyla evinden kaçan ve geri dönen kedilerin, sahipleri bu konuda çok derin düşüncelere dalarken gerekli güvenlik önlemlerinin alınması ve olası kazaların yaşanmaması da kritik öneme sahiptir. Kedilerin hamile olup olmadığını anlama ve nasıl kontrol edileceği konusunda birkaç tüyo ile yazımızın devamına bakalım.

Kedilerin Kızışma Dönemi

Erkek kedilerin belirli erişkinliğe ulaştıktan sonra her daim çiftleşmeye hazır durumda kalırlar. Dişiler ortalama 10 aylıktan sonra çiftleşme konusunda gerekli erişkinliğe ulaşmış olurlar. Kızışma dönemi kediler de farklılık gösterse de belirtileri ve hareketleri aynıdır. Sürü halinde yaşamayı sevmeyen kedilerin, kendilerine eş bulma konusundaki hareketleri ve gürültülü miyavlamaları kimi zaman çok can sıkıcı ve çevreye rahatsızlık verici olabilir. En basiti onlara sevmeye kalktığınızda dahi çiftleşme pozisyonuna kendisini geçirebilir. Ortalama dişi kedilerin kızışma dönemi kısırlaştırılmadığı ve çiftleştirilmediği sürece 5-10 gün arası sürebilir. Bu dönemin bitişinde hormonla faaliyetler azalır ve kediniz kısa süreliğine normal haline geri döner.

Hamile Kedilerin Anlaşılması

Dişi kedilerin hamilelerin 57-70 gün arası sürmektedir. İlk 2 haftası bu konuda çok tecrübeli değilseniz anlamanız oldukça zordur. Stresli hareketler ve mide bulantısı biz insanlarda olduğu gibi kedilerde de görülebilmektedir. 2. Haftadan sonraki sürede meme uçları belirginleşmeye ve doğumun son günlerine doğru iyice şişmeye başlar. Hafifçe dokunulduğunda meme uçlarından sızan süt hissedilebilir. Karınları genişler ve hamileliğe kedi vücudunu hazırlamaya başlar. Hareketleri iyice yavaşlamaya başlar. Bu süre zarfında kediniz 1-2 kilo fazladan alabilir. Yavru sayısına göre karnının büyümesi ve genişliği değişebilir. Bu süreçte veterinerler ultrasonda kaç yavru olabileceğini görebilir ve kedinize sağlıklı bir doğumun oluşması adına bazı testler yapabilir. Ayrıca beslenme programları hakkında ne tür bir değişiklik yapmanız gerektiği konusunda tavsiyelerde almanız olası bir durumdur. Bu dönemlerinde anne kedilerin çok daha fazla beslenme ve ekstra vitamin ve minerallere ihtiyaçlarının olması normal bir durumdur.

Kedilerin doğum yapması ise hareketlerinden ve miyavlama seslerinin değişikliğinden anlaşılabilir. Bu döneme yakın zamanda iştahı azalır ve bulunduğu ortamda sessiz ve karanlık ortam aramaya başlar.

En Yeni Ürünler





Yorum Yap


Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız veya yeni hesap oluşturabilirsiniz.
Kayıtlı Yorumlar