MİHAV.COM'A Hoşgeldiniz.

Doğumundan 3 Aylık Süreye Kadar Yavru Köpek Gelişimi

2.04.2021 11:45:03

Kör ve sağır olarak doğan yavruların doğumdan sonraki tek yetisi sürünerek annelerinin memesine gidip süt emmek olacaktır. Belirteceğimiz gelişim ve ilerleme süreçleri ırkına bağlı olarak farklılık gösterebileceği gibi annenin bir doğumda dünyaya getireceği yavru sayısı da aynı oranla değişiklik gösterecektir. Her ne olursa olsun tüm ırk yavru köpeklerde duyuların gelişimi 15-20 günlük süreçten sonra oluşur. Kulaklarda duymaya bağlı tepkime ise görmeden sonra gelişecektir.

Doğumdan İtibaren 3 Aylık Olana Kadar Gelişim Süreci

Doğum-2 Haftalık Arası: Bu dönem daha çok annesinin kontrolünde beslenme ve uyumayla geçen süredir. Süt emmek için sürünmek dışında fazla bir hareketi bulunmayan minik yavrularımızın yaşama şanslarını artıran en büyük faktör annelerinin gözetiminde olmalarıdır.

Doğduktan Sonra: Yavru sadece sürünür ve süt emebilir.

İlk 24 Saat: İlk anne sütü emmeleri onlar için oldukça önemlidir. Annenin bu gelen ilk sütünde onların bağışıklığını güçlendirici ve hastalıklardan korunmalarına yardımcı maddeler içeren ekstra takviyeler bulunmaktadır.

2 Hafta: Dostlarımızın görüş gücü zayıf olsa da gözleri açılır. Ayrıca bu dönemde sindirim sistemleri çok hassas olduğu için annelerinden asla ayrılmamaları önemlidir.

3 Hafta: Bu dönem doğumdan sonraki en büyük gelişimlerin yaşandığı kısımdır. Artık çok fazla ve belirgin değişiklikler görülebilir. Hareketlerinde ve aktifliklerinde gözle görülür şekilde süreç hızlanır.

  • Tuvalet ihtiyacı için annesine muhtaçlığı azalmaya başlar.
  • Kuyruk sallama hareketleri artık daha barizdir.
  • Işığa ve seslere karşı daha duyarlıdır.
  • Kulak kanalları açılır.
  • Ayağa kalkar ve yürümeye çalışır.
  • Varsa kardeşleriyle boğuşmalara ve sosyalleşmeye başlar.
  • Annesini emse de mama kabından mama ve su kabından su içmeye çalışır.

4 Hafta: Buradan sonrası aslında oldukça sizleri şaşırtacak şekilde hızlı gelişim gösterdiği kısımdır. Artık veterinerle tanışacak olması kuru mamayla daha yakınlaşması büyüme hızını ve sağlığını da doğrudan etkileyecektir.

4-5 Hafta: İlk havlama denemelerine başlar ve seslere karşı tepki verir. Kardeşleriyle ilişkileri ve karakterinin gelişimi de başlar. Süt dişleri çıkmaya başlar. Başka tanımadığı objelere karşı merak isteği fazlaca kabarır.

6 Hafta: Artık aşılarına başlayabileceği zaman girmiştir.

6-8 Hafta: Artık sütten kesilmeye başladığı ve kuru mamaya geçiş yapabileceği zaman aralığındadır.

7-9 Hafta: Kendisinin annesinden ve kardeşlerinden ayrılması için uygun vakte girmiş bulunmaktadır. Artık rahatlıkla mama yiyebilir ve su içebilir. Tuvalet ihtiyacını da kendisi görebilmektedir.

8-10 Hafta: Artık aşılarının ikinci dozunun vakti gelmiştir. Hala aşıları tamamlanmadığı için dış dünyaya açılması sağlığı açısından uygun değildir.

10 Hafta: Artık beslenme alışkanlığının oturtulması gerekir. Yavru köpekler için ırkına bağlı olsa da günde en fazla 3 kez yeterlidir.

12 Hafta: Artık dostunuz doğum ve bebeklik sürecini atlamış olup yavruluk sürecinin başındadır. Irkına bağlı olarak 12-18 ay arası tamamen yetişkinliğe geçiş evresi sürecektir.

En Yeni Ürünler





Yorum Yap


Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız veya yeni hesap oluşturabilirsiniz.
Kayıtlı Yorumlar