MİHAV.COM'A Hoşgeldiniz.

BM'den Uyarı: Vahşi Yaşam Suistimal Edilmeye Devam Ederse Salgınlar Çoğalacak!

8.07.2020 10:43:18

Birleşmiş Milletler uzmanlarından uyarı geldi! Hayvanlardan insanlara geçen hastalıkların her geçen yıl arttığına dikkat çekerek vahşi yaşamın korunması konusunda sorumluluk alınmazsa çeşitli hastalıkların artmaya devam edeceğini bildirdiler.

Uzmanlar artan dünya nüfusuna bağlı olarak hayvansal protein ihtiyacının da artmasının Covid-19 gibi hastalıkların ortaya çıkmasının altında yatan gizli neden olduğunu bildiriyor. Mantıklı olmayan ve sürdürülemez tarım uygulamaları da iklim değişikliklerinin olumsuz etkileri de bu konuda sorumlu etmenlerin başında gelmekte!

Uzmanlara göre göz ardı edilen zoonotik hastalıklar senede 2 milyon civarı insanı öldürüyor. Tüm bunların yanında son zamanlarda son derece korkutucu ve ölümcül olan corona virüsünün 9 trilyon dolar civarında ülke ekonomilerine zararı konuşuluyor. Ayrıca ebola, batı nil virüsü ve sars tipi bulaşıcı hastalıklarında hemen hemen hepsi hayvanlardan insanlara mutasyon geçirerek bulaştığı hastalık tipleri olarak kayıtlara geçti.

Raporun Detayların Başka Neler Var?

BM'ye bağlı Çevre Programı ve Uluslararası Hayvancılık Araştırma Enstitüsü'nün yayımladığı raporda çok daha derin ifadeler bulunmakta. İnsanlara direkt olarak sıçrama olmayan bu durumun etkenleri arasında doğal yaşam arazilerinin tahrip edilmesi, vahşi yaşamın hunharca sömürülmesi, kaynak arayışı ve iklim değişimi gibi çevrenin bozulmasına neden olan başka sebepler de mevcut. Bunlara bağlı olarak insanların bu canlılarla etkileşime girme yolları da farklılığa uğruyor.

Genel sekterin yaptığı açıklamaların devamında ise şu bilgilere yer veriliyor. Orta ve düşük gelirli ülkelerde her sene bu tip göz ardı edilen hastalıklardan ölen sayısı 2 milyonun üzerinde. Bu ülkeler kalkınma sorunları olan hayvancılık ve vahşi yaşama yakınlık kuran topluluklar olmakta. Et üretiminin de son 50 senede %260 artmasının etkilerinin et konusunda farklı arayışların da ortaya çıkmasına yol açtı.

Hükümetlerin ilerideki senelerde salgınlara karşı önlem alınması adına toprak yönetiminin çok daha verimli yapılması, biyolojik çeşitliliğin artırılması ve bilimsel çalışmalara katılmaları ve teşvik edilmeleri tavsiye ediliyor. Genel sekreter Andersen, yaptığı açıklamaların devamında ise "Ekosistemlere zarar verip yok edip, vahşi yaşama müdahale neticesinde yok etmeye devam edersek, hastalıkların önümüzde yıllarda farklı şekillerde hayvanlardan insanlara geçeceği konusunda endişe duyuyoruz. Gelecekteki salgınları önlemek ise bizim elimizde olup, doğal çevremizi korumanın üzerine daha fazla düşmeliyiz." dedi.

Kaynak: BBC

En Yeni Ürünler





Yorum Yap


Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız veya yeni hesap oluşturabilirsiniz.
Kayıtlı Yorumlar