MİHAV.COM'A Hoşgeldiniz.

1983 Yılında Uzaya Giden Fransız Astronot Kedi Felicette

16.10.2020 13:21:33

Takvim yaprakları 18 Ekim 1963'ü gösterdiğinde Fransa Uzay Programı tarafından bir ilk gerçekleşerek bir kedi uzaya gönderildi. Dünyada uzay çalışmaları en tepe noktaya çıktığında insansız denemelerin aksine kullanılan maymun, köpek, böcek ve fare gibi canlılar gönderirken ele avuca sığmayan bir kedinin yollanması çok ilgi çekiciydi. Özellikle Amerika ve Rusya güdümünde gerçekleşen uzay çalışmalarının gölgesinde her ne kadar hayvanların ölüme görülse de bilimin gelişmesi adına oldukça başarılı sonuçların alınmasını da sağlamıştı. Castronot olarak da unvan kazanan Felicitte aslında başka bir kedinin yedeğiydi. Gelin konunun detaylarına geçelim.

Uzay Kedisi Seçimlerde Aslında Çok Şanssızdı!

Fransa tarihinde adını ve resmini posta pullarına bastıracak kadar başarılı ve ünlü olan bu kedinin birtakım şanssızlıkları da yok değildi. Programa dahil edilen başka kediler ve kendisi tamamen sokak kedileriydiler. Bazı test ve rutinlere sokulan bu kedilerin yer çekiminin insanlara olan etkisi hakkında bizlere fikir vermesi amacıyla gönderilmesi planlanıyordu.

Kedilerin çok değişik fiziksel ve nörolojik testlere girmesi onlar için fazlasıyla stres dolu ve şimdi düşününce kulağa kötü gelebiliyor. Fakat o dönemin güç gösterisi olan uzay çalışmaları neticesinde bu durum birçok farklı hayvan üzerinde ölümleri pahasına denendi.

Felicette Seçilirken 2 Senaryo Var

Öncelikle kulaktan kulağa dolaşan duyumlardan ilki aslında başka Felix adında erkek kedinin bu görevi üstleneceğiydi. Ama yaşanan bazı beceriksizler nedeniyle onun kaçması üzerine Felicette bu görevi yapmak zorunda kalıyor. Bir diğer durum ise bu kedinin diğer denek kediler içerisinde çok daha uçuş kriterlerine uyması. Diğer kedilere nazaran çok daha fit olması ve testleri en sağlıklı şekilde geçmesi onu öne çıkardı. Tüm bunların yanında karakter olarak soğukkanlılığıyla öne çıkması onun bir Castronot olmasında önemli pay sahibi oldu.

Uzaya Giden İlk Kedi: Felicette

İşin aslı bu kedi başka bir kedinin yedeği olarak hazırlanmıştı. Rivayetlere göre uçuş günü kaçan kedinin yerine bu meşhur olmuş kedimiz geçirildi. Véronique AG1 roketiyle isimle roketle yeryüzünden uzaya 160km yukarıya fırlatılan bu kedinin hesaplanılan yörüngedeki 18km seyahati sonrası paraşütle başarılı inişi kayıtlara geçti.

Her ne kadar günümüzde ikon olmuş hayvanların heykeli ya da bir yerlere anıtı yapılırken bilime ışık tutmuş ve başarılı olmuş Felicette'nin Uluslararası Uzay Üniversitesindeki benzer heykeli dışında posta pulu ve siyah-beyaz fotoğraflarından başka çok fazla anısı bulunmuyor. Dünyanın üstüne konmuş şekilde seyahat ettiğini gökyüzüne bakarken ki halini tasfir eden mini heykeli.

En Yeni Ürünler





Yorum Yap


Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız veya yeni hesap oluşturabilirsiniz.
Kayıtlı Yorumlar