MİHAV.COM'A Hoşgeldiniz.

Yaşlı Köpeklerde Beslenme Tavsiyeleri

22.10.2020 13:07:26

Köpek beslerken dikkat edilmesi gereken bazı kriterleri göz önüne almanız onların sağlığı açısından hassas bir konudur. Gelişim sağlayarak büyümeye çalışan bir yavru köpekle, 10 yaşındaki yetişkin ve yaşlı bir köpeğin aynı öğün miktarı ya da mamayla beslenmesi düşünülmemelidir. Bir köpeğin beslenme rutini oluşturulurken yaşı ırkına bağlı olarak boyutu ve sağlık durumu göz önüne alınmalıdır.

Köpeklerin Beslenmesi

Köpekler hem et hem de bitkilerle beslenen hayvanlardır. Sadece et odaklı değil bitkileri de içeren geniş bir beslenme programına ihtiyaç duymaktadırlar. Genetik olarak ırkın ihtiyaçlarına yaşına ve herhangi bir sağlık sorunu var ise bunu göze alarak evcil dostlarınızın beslenmesi sağlamalısınız. Ayrıca köpeğinizin hareket seviyesi ve günlük harcayabileceği enerji miktarını da göz önüne almalısınız. Her grubun protein, yağ, karbonhidrat, lif gibi besin değerlerine ihtiyaç oranı farklıdır. Bu piramitte yaşlı köpekler, azalan hareket seviyeleri nedeniyle alt grupta yer almaktadır. Günlük diyetlerinin üzerine çıkmanız aşırı kilo alması ve buna bağlı hastalıklara yakalanma oranını çok fazla artıracaktır.

Yaşlı Köpeklerde Beslenme Düzeni Oluşturulması

Yaşlanan köpeklerin metabolizman faaliyetlerinde yavaşlama ve hastalıklara karşı eskisi gibi direnç gösterme seviyesinde azalma olur. Bu durum kaçınılmaz bir durum olup biz insanlarda olduğu gibi onlarda da aynı şekilde ilerlemektedir. Bu durumu kontrol altına alma çok daha sağlıklı bir yaşlanma süreci yaşamalarındaki en önemli kriter kaliteli ve ihtiyaçları doğrultusunda beslenmeleridir. Büyük ırk köpeklerle mini ırk köpeklerin aynı hızda ve oranda yaşlanmadığını bir bilgi olarak zihninize atmanız gerekir. Erişkinlik süreleri farklılık gösterdiği gibi yaşlılık süreçlerinin başlangıcı da farklılık gösterir. Yaşlanma süreci sadece sayılardan ibarettir. Beslenmesi, bakımı ve sağlığı konusunda yaptıklarınız onların standartlarını fazlasıyla yükseltmektedir.

  • Yaşlı köpeklerin enerji ihtiyaçları azdır. Fiziksel olarak da daha az hareket ettikleri için 1500-2100kcal/gram aralığı, günlük egzersizlerle de desteklendiğinde aşırı kilo alımını önler.
  • Fazla protein böbrekleri yormaktadır. Fakat yağ oranını azaltarak ortalama %20 oranında proteine ihtiyaç duyduklarını göz önüne alın.
  • Sindirim sistemi sağlığı koruma amaçlı lif değerlerini artırmaya özen gösterin.
  • Çok fazla fosfor ve sodyum içeren mamalardan kaçınmaya çalışın.
  • Onlar için hazırlanan özel yaşlı kuru köpek mamalarını tercih edin. İç organlarının çok daha sağlıklı kalması için kalp sağlığı açısından taurin veya L-Karnitin gibi bağışıklık güçlendirici besin gruplarının yediklerinin içerisinde bulunmasına dikkat edin.
  • Büyük ana öğün porsiyonlar yerine az ama sık öğünlere bölerek birden midesine yüklenmemesi konusunda yardımcı olun.
  • Yağ asitleri, mineraller ve vitaminler yaşamanın her evresinde olduğu gibi yaşlılık süresince de onlara gerekli sağlığı sunmaktadır.
  • Renklendirici, tatlandırıcı ya da yapay aromalar içeren mamalardan evcil dostunuzun yaşamının her evresinde uzak durun.

Aşırı kilolu yaşlı bir köpeğin oyuncaklarla aktiviteye ve yürüyüşlere teşvik edilmesi gerekmektedir. Herhangi bir kilo ya da sağlık sorununda, rutin kontrol ve aşılarda veterinerinizden destek almayı yaşamının hiçbir evresinde ihmal etmeyin.

En Yeni Ürünler





Yorum Yap


Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız veya yeni hesap oluşturabilirsiniz.
Kayıtlı Yorumlar