MİHAV.COM'A Hoşgeldiniz.

Yaşlanmaya Başlayan Köpeklerde Beyaz Tüyler Görülür mü?

23.09.2020 11:06:55

Yaşlanan köpeklerde de aynı insanlar gibi tüylerin beyazlamaya başlaması normal bir durumdur. Yaşlı olmayan köpeklerde ise bir problemin habercisi olabilir. Irkına da bağlı olarak 7-8 yaştan sonraki köpekler yaşlılığa geçiş yapmaktadır. Bundan daha önceki yaşlarda (genç köpeklerde) genetik olabileceği gibi sağlık sorunu habercisi olarak da dikkat etmelisiniz.

Yaşlı Köpeklerin Tüyleri Neden Beyazlar?

Hayvanlarda tüy ve kürklerin rengini veren en önemli pigmentlerden biri olan melalinin azalması sonucu beyazlaşma görülmeye başlar. Cilt ve tüy renklerinin kontrolünde sorumlu olan bu maddenin üretilme oranı azalmaya başlar. Kimi zaman beyaz tüylerin ortaya çıkması gibi grimsi renk tonları da tüyler üzerinde görülebilir. Köpeklerin yaşı artıkça bu maddeyi üreten enzimin kontrolü ve sayısı azalmaya başlar. Bunun yokluğunda evcil dostunuzun tüyleri asıl rengini kaybetmeye başlar. Ve zamana bağlı olarak kademe kademe yaşlanma sürecinin başlangıcı olan tüylerde beyazlama ve gri renk tonları görülmeye başlar. İnsan olsun hayvan olsun sağlıklı her bireyde bu durumun yaşla doğru orantılı görülmesi olağandır.

Genç Köpeklerde Tüylerin Beyazlama Nedenleri

6-8 Yaş sonrası köpek tüylerinde beyazların çıkması normal kabul edilmektedir. Yaşlanan birey insan ya da köpek olsun yaşamın doğal akışında görülmesi sorun teşkil etmez. Ama bu dönem öncesinde köpeklerde de beyaz tüylerin ortaya çıkması bazı sorunlar olabileceğinin habercisi olabilir. Genelde stres ve korku kaynaklı bu durumlarda evcil dostunuzun yaşam kalitesinin düşmesi en önemli sebeplerdendir.

Stres ve Huzursuzluk

Stresin sadece tüylerin beyazlamasında değil birçok hücresel bozukluğu hızlandırıp arttırdığına dair açıklamaları bulunmaktadır. Hastalık risklerini de artıran bu durumun dışarı vurduğu en büyük belirtilerden biri erken yaşlanma ve beyaz sorunun ortaya çıkması olarak söylenebilir. İnsanlarda da aynı durum saç ve sakallarda beyazlamanın hızlandığını bizlere tecrübe ettirmiştir. Zihinsel olarak bazı baskı ve huzursuzluk evcil dostunuzda da bir şeylerin ters gittiğinin habercisidir.

Köpeklerin stres seviyesini artırabilecek çok etken olmakla birlikte beslenme düzeni, yetersiz egzersiz yapması sözlü ya da fiziksel şiddete kalması bu durumu tetiklemektedir.

Kalıtsal Durumlar

Bu durum insanlara çok fazla benzemektedir. Bizim 1. dereceden büyük akrabalarımızdan geçebilecek genler de bu konuda etkileyici bir faktör olabilir. Erken beyazlamanın etkisini de köpekler anne ve babalarından almasa da onların anne ve babasından alabilirler. Bu durum onlarda gelen bozuk genler nedeniyle daha çabuk fiziksel yıpranma ve tüylerin çabuk beyazlamasına neden olabilir. Dış görünüm açısından tüy beyazlaması ilk göze batan olabilirken, farklı rahatsızlıkların da geçiş yapabileceğini göz ardı etmeyin.

Beyaz tüylerin çıkması yaşlılığın olağan süreçlerinden birisidir. Telaş etmeye ya da panik yapmaya gerek yoktur. Tıpkı biz insanlarda olduğu gibi onların da doğup, büyüyüp ve öleceği gerçeğiyle her zaman yaşamamız gerekmektedir. Bu süreçte onlara sunabileceğimiz sevgi dolu ve kaliteli bir yaşamı düşünmeli ve vaktimizi bol bol onlarla eğlenerek geçirmeliyiz.

 

En Yeni Ürünler





Yorum Yap


Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız veya yeni hesap oluşturabilirsiniz.
Kayıtlı Yorumlar