MİHAV.COM'A Hoşgeldiniz.

Sosis Köpek (Dachshund) Irkı Karakter ve Fiziksel Özellikleri

12.10.2023 11:39:06

Şekil itibariyle ince zayıf, kısa boylu ve uzunlamasına bir köpek olduğu için sosis köpek olarak da bilinen bu ırk, Dakhund, daksund, porsuk köpeği isimleriyle de bilinir. Görünen hantal ve komik görüşünün aksine kendisi bir av köpeği ırkıdır. Almanya kökenli olan bu köpek ırkının, çok iyi bir kazıcı olmasından dolayı porsuk avlarında kullanıldığı bilinir. Oldukça sakin ve çocuklarla arası iyi olan bu köpek ırkının, ortamdaki diğer köpeklerle kolaylıkla dostluk kurabildiğini görülür. Minyatür görüntüsüne aldanılmadan oldukça yüksek sesli havlayabilir. Mini ırk köpek görüntüsünün aksine hareketleri ve sesi büyük ırk köpeklerden aşağı kalır yanı yoktur.

 

Sosis Köpeklerin Fiziksel Özellikleri

7-15kg Arası değişen bu köpeklerin, koku yetenekleri üst düzeydir. Ortalama 11-15 yıl arası ömürleri olan bu dostlarımızın farklı kürk rengi tipleri olabilir. Uzun vücut, alçak duran yapı, 25cm yüksekliğe kadar çıkabilir. Koşma, sıçrama gibi atletik davranışlar hantal görünen yapısının aksine öne çıkan özellikleridir. Kulakları düşük olan bu köpek ırkının en ufak sesi dahi duyması mümkündür. Bacakları kısa olmasına rağmen genel vücut yapısı son derece kaslıdır. Genel olarak tüy yapısı parlak ve kısadır. Kürk renginde farklı renkler ve tüy yapısı görülse de uzun tüylü olanları da sizleri şaşırtmamladır. Burunları son derece hassastır. Çenesi görüntüsünün aksine oldukça güçlü olup, dişleri keskin ve çeneleri oldukça güçlüdür. Diğer köpeklerin aksine salya akıtma sorunları yoktur.

Sosis Köpeklerin Karakter Özellikleri

Ufak ve şirin görüntülerinin aksine av köpeği oldukları göz ardı edilmemelidir. Apartman yaşantısına uygun bir köpek ırkı olsalar da oldukça yüksek enerjiye sahip canlılardır. Hareketli, meraklı, fazlasıyla cesur ve etrafta meraklı gözlerle her şeyi keşfetmeye gönüllüdürler. Hassas burunlarının da avcı köpek olmalarında etkisi büyüktür. Bu nedenle rutin olarak dışarıya çıkartılıp, gün sonunda enerjilerini attırabileceğini boş vaktinizin olması önemlidir. Bazen inatçı ve ketum tavırlar sergilese de kolay eğitilebilir ve aile köpeği olarak kalabalık ortamlarda rahatlıkla uyum sağlayabilmeleri diğer öne çıkan özellikleridir. Bu dostlarımız çocuklarla ve başka köpeklerle birlikte yaşama konusunda sıkıntı çıkartmasa da ilk dönemlerde kıskançlık göstererek agresif tavırlar içerisinde girebilir. Bu tip durumlarda kontrolü elden bırakmamalısınız. Ailesine son derece bağlıdır. Dışarıdan gelen tehditlere, yabancılara karşı oldukça sert tutum gösterebilir. Yavru iken temel komutları öğretmeniz, gerekli eğitimleri vermeniz ileride onun mükemmel bir aile bireyi olmasını sağlayacaktır. Dış mekânda yaşamak yapıları itibariyle onlar için pek uygun değildir. Apartman dairesi ya da bahçeli bir daire onlar için uygun yaşam ortamlarıdır.

En Yeni Ürünler





Yorum Yap


Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız veya yeni hesap oluşturabilirsiniz.
Kayıtlı Yorumlar