MİHAV.COM'A Hoşgeldiniz.

Köpeklerde Saçkıran Belirtileri ve Tedavisi Nelerdir?

14.03.2022 09:27:51

Köpeklerde Saçkıran Belirtileri ve Tedavisi Nelerdir?

Köpeklerimizde birçok farklı deri hastalıklarıyla karşılaşılmaktadır. Dermotofitosis de bunlardan biridir. Köpeklerde görülen çok sayıda mantar enfeksiyonundan biri olan dermotofitosis hastalığı halk arasında saçkıran hastalığı da denilmektedir. Bu hastalık hayvanlardan insanlara veya tam tersi olarak insanlardan hayvanlara ulaşabilmektedir. Bu hastalığın en kolay bulaşmasının sebebi bağışıklık sisteminin zayıf olmasıdır. Bağışıklık sistemi zayıf olan köpeklerin bu hastalığa bulaşması oldukça kolaydır. Ölümcül olmayan saçkıran doğru bir tedavi ile geçebilen bir deri hastalığıdır. Bulaşma ihtimali yüksek olduğundan dolayı en kısa ve en hızlı bir şekilde tedavi ettirilmesinde fayda var.

Saçkıran hastalığı köpeklerde görülen mantar hastalıklarından birisidir. Özellikle baş ve çevresinde yuvarlak şekilde, düzenli kenarlara sahip tüy dökmeleri ile kendisini göstermektedir.

 Köpeklerde Saçkıran Belirtileri

Bu hastalığın en belirgin özelliği dairesel şekilde tüy dökülmeleridir. Bu dökülmeler vücudunun farklı yerlerinde veya yaygın olarak her yerinde görülebilmektedir. Fakat genellikle köpeklerimizin kafasında, kulaklarında ve ön patilerinde sıklıkla görülebilmektedir. Bu tüylerin dökülmesi ile az veta orta şiddette kaşıntı da görülebilir. Bulaşıcılığı oldukça yüksektir. Lezyonlar tipik olarak mantar lezyonlarıdır. Sadece farklı mantar türlerine benzer şekilde belirti ve bölgesel tüy dökülmelerine neden olduğundan dolayı karıştırılma ihtimali olabilmektedir.

Köpeklerimizde saçkıran ve diğer mantar türleri için aşılama yapılabilmektedir. Beyaz ve uzun tüylü köpekler mantar enfeksiyonlarına ve saçkıran hastalığına karşı daha yatkındırlar. Yani bu özelliklere sahip köpeklerimize mantar aşısı yapılması oldukça önemlidir. Çünkü hayvanın korunması bakımından en etkili yöntem aşılamadır. Köpeklerde saçkıran direkt olarak temas yoluyla bulaşabildiği gibi ortak kullanılan her türlü cisimlerden de bulaşabilmektedir. Yatak, fırça, mama kabı gibi eşyalardan da bulaşabildiğinden evimizde birden fazla köpeğimiz varsa eğer bu ortak kullanım alanlarını ayırmamız gerekmektedir. Eğer köpeğinize saçkıran teşhisi konulduysa tedavinin bir kısmı da teşhis konulan köpeğin eski eşyalarını atmak da fayda var. Çünkü bu yollardan hem insanlara hem de evde bulunan diğer hayvana bulaşma riski çok yüksektir.

 Tedavisi

Bu tedavi için mutlaka veterinere başvurmanız gerekmektedir. Genellikle veterinerin uygulayacağı ilaçların yanı sıra köpeğin mantar şampuanlarıyla yıkanmasına oldukça fayda var. Veterinerinizin talimatlarına uyar ve köpeğinizin eşyalarını ev içerisinden uzaklaştırırsanız patili dostumuzun iyileşmesi hiç de zor olmayacaktır. En önemli konu ise iyileşene kadar tedavisini ihmal etmemektir.

En Yeni Ürünler





Yorum Yap


Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız veya yeni hesap oluşturabilirsiniz.
Kayıtlı Yorumlar