MİHAV.COM'A Hoşgeldiniz.

Köpeklerde Kemik Kırılması Sonrası Ne Yapmalı?

24.12.2020 11:02:26

Köpeklerde herhangi bir yerlerini kırma nadir de olsa görülen bir durumdur. Özellikle yavru köpeklerin kontrolünün zor olması dışarıda olası birçok tehlikeye karşı onları savunmasız bırakmaktadır. Çarpma, çarpışma olabileceği gibi düşme kaynaklı kırılma en sık görülen kırılma nedenleri arasındadır. Bu tip bir olay karşısında vakit kaybetmeden profesyonel bir müdahalenin yapılması şarttır. Eğer çarpma kaynaklı ise iç kanama şüphesi maalesef ki bulunmaktadır. Her tip kırılma ve yaralanma aynı kategoride olmayacağı gibi kalıcı hasar ve ölümcül olma riski her zaman vardır. Kırık kemikler iç organlara dahi zarar verebileceği gibi kırılan bölgenin yerine ve büyüklüğüne göre bu risk daha da artabilmektedir.

Köpeklerde Kemik Kırılması Hakkında Bilmeniz Gereken Hususlar

Veterinere gitmeniz kırık ya da çatlak dahi olsa en mantıklı harekettir. Bu süre zarfında evcil dostunuzun kırılan bölgesini mümkün olan en az seviyede hareket ettirmesini de sağlamalısınız. Gazete ve dergi kullanarak bu bölgenin düzleşmesini ve baskı yapmasını sağlayarak en azından veteriner yolunda sıkıntı yaşamamanız sağlanabilir. Eğer sıkıntı olduğundan eminseniz fakat sıkıntılı bölge hakkında bilginiz yok ise herhangi bir müdahale yapmadan direkt olarak veteriner kontrolü gitmelisiniz. Sabitlemeye çalışma sırasında durumu daha da kötü hale getirebilirsiniz.

Özellikle bacak kırılmalarında vücut çok aşırı yük bindireceği için hareket etmesi ve hatta yürümeye çalışması durumu daha da kötüleştirir. Gerekirse kucağınıza alıp yürümesine izin vermeyin. Baygın hale gelecek bir halde kaza geçirmesi ise son derece kötü bir senaryodur. Kendinden geçmesi dilini yutmasına neden olabilir. Başını sabit tutup ve boynuna yük bindirmeden dil yutmasına engel olmalısınız. Rahat bir nefes alışverişi yapmasını sağlamalı ve acilen veterinere gitmelisiniz. Bu tip durumlarda müdahaleye kadar herhangi bir şey yiyip içmesine engel olun. Hayati tehlike altında olsun olmasına ameliyatlık bir durumda kaza geçirmediğinden emin olamazsınız.

Düz tipteki kemiklerin iyileşme süreci ve tedavisi köpeğin yaşının da etkisine bağlı olarak çok daha kolaydır. Uyluk ya da femur kemiği olarak bilinen hacmi ve gücü vücuttaki en yüksek kemiğin iyileşme süreci çok daha uzundur. Cerrahi ameliyat gerektirmesi muhtemelen olan bazı durumlarda o bölgenin hareket ettirilmemesi son derece önemlidir.

Köpeklerde Kırılma Riskini Azaltma

Yaşadığı ortam ve çevredeki riskli alanları önceden bilmeniz ve dostunuzun kontrolünü güvenli bölgeye geçene kadar bırakmamanız önemlidir. Ayrıca trafiğin ve araç geçişinin çok yoğun olduğu bölgeler her zaman risk içerir. Çukurlar, kanalizasyon boşlukları da onlar için dikkatli olunması gereken noktalardır. Dışarı çıkan köpekler heyecana kapılır ve dışarıdaki potansiyel tehlikelere karşı gözleri kapalı hale gelir.

Pencere ve balkon gibi ev içerisindeki güvenlik önlemleri ise onu daha siz sahiplenmeden önce alınması gerekmektedir. Bahçeli bir ev ya da köy ortamında iseniz yavru köpeklerin sıkışabileceği ya da düşebileceği noktalara çözüm bulmanız gerekmektedir. Tasmasını çıkardığınızda tam olarak kontrolünü sağlayamıyorsanız, temel itaat eğitimleri ve basit komutları dinlediğinden emin olmalısınız.

 

En Yeni Ürünler





Yorum Yap


Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız veya yeni hesap oluşturabilirsiniz.
Kayıtlı Yorumlar