MİHAV.COM'A Hoşgeldiniz.

Köpeklerde Kaşınmanın Yaygın Nedenleri

19.07.2023 00:22:35

Köpeklerin zaman zaman kendilerini kaşımaları alışılmadık bir durum değildir. Ne de olsa biz insanlar da yapıyoruz! Kaşımak ve kemirmek, dört ayaklı arkadaşınızın vücut bakımı rutininin bir parçasıdır ve stresi azaltmaya yardımcı olabilir. Ancak, köpeğiniz uzun bir süre aralıksız kaşınıyorsa (hatta belki tüy döküntüsü yaşıyorsa ve yara ile beraber kanama varsa), kesinlikle sebebin temeline inmelisiniz.

Enfeksiyon ve yaralanma nedeniyle kaşıma

Köpeklerde ara sıra kaşınma genellikle endişe edilecek bir durum değildir. Yalnızca davranışı "normal bir kaşınmaktan" sapıyorsa dikkat etmelisiniz. Kaşıntının sadece semptom olması nadir değildir. Bunun arkasındaki sebep çok yönlü olabilir.

Cilt hastalıkları, iltihaplanmalar ve mantar enfeksiyonları sıklıkla kuru ve pullu cilde neden olur. Bu, dört ayaklı arkadaşınızın iterek ve kemirerek yatıştırmak istediği şiddetli kaşıntıdan sorumludur. Köpeğinizin oyun oynarken aldığı yaralar da iyileşirken kaşınabilir.

Bununla birlikte, vücudun diğer bölgelerinde de iltihaplanma meydana gelebilir, örn. kulak veya anal bezler şiddetli kaşıntıya neden olur. Köpeklerde kulak enfeksiyonları, başın sık sık sallanması, dokunma hassasiyeti ve kulakların aşırı kaşınmasıyla kendini gösterir. Tıkanmış veya iltihaplı anal bezler, tipik "kızakla" ifade edilir - yani, köpeğiniz kalçasıyla yerde süründüğünde. Her iki durumda da, veteriner ziyareti esastır.

Parazit ve böcek istilası kaşıntıya neden olur

Çoğu durumda köpekler, tüyleri parazitlerle istila edildiğinde kaşınırlar. Özellikle bir pire veya akar istilası ile köpekler sürekli olarak kaşınırlar ve hatta bazen kanlanırlar. Küçük haşereler, köpeğin kanını ve derisini besler ve keskin ısırma aletleriyle köpeği yaralar. Pire ısırıkları ve tükürük sıklıkla alerjik reaksiyonlara ve şiddetli kaşıntıya neden olur. Buradaki öncelik, istilayı kontrol altına almak ve parazitlerden kurtulmaktır. Veterinerlik müstahzarları yardımıyla yok edilebilecek farklı akar türleri vardır. Pire istilasında olduğu gibi, köpeğinizi ve evinizi iyice temizlemelisiniz çünkü pirelerin %90'ı dört ayaklı arkadaşınızın yakınında yaşar.

Köpeğinizin alerjisi olabilir

Sadece insanlar alerjiden mustarip olmaz. Alerjik reaksiyonlar da köpeklerde nadir değildir. Farklı nedenlere sahip farklı alerji türleri vardır. Bununla birlikte, semptomlar genellikle benzerdir ve kaşıntı da alerjinin belirgin bir belirtisidir. Çeşitli test yöntemlerini kullanarak hangi alerjinin söz konusu olduğunu belirlemek için veterinerinizle birlikte çalışabilirsiniz.

En yaygın alerji türleri şunlardır:

  • Gıda alerjisi
  • Çevresel alerji
  • Pire tükürüğü alerjisi

Köpeklerde alerjiyi ne tetikler?

Alerji çeşitli maddeler, çevresel etkiler ve uyaranlarla tetiklenebilir. Bir gıda alerjisi durumunda, reaksiyonu tetikleyen genellikle bir proteindir (tavuk veya sığır eti gibi). Bağışıklık sistemi, yutulan gıda bileşenine savunmacı bir şekilde tepki verir. Bir eliminasyon diyeti yardımıyla köpeğinizin hangi gıda bileşenine alerjisi olup olmadığını belirleyebilirsiniz. Çevresel alerjiler ve parazit salgılarına karşı alerjiler de bir o kadar çeşitlidir. Alerjik köpeklerin çoğu, belirli bir çim, çiçek veya ağaca tepki gösterir. Ancak böcek sokmalarına ve ısırıklarına karşı alerjiler de şiddetli kaşıntıya neden olur.

En Yeni Ürünler





Yorum Yap


Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız veya yeni hesap oluşturabilirsiniz.
Kayıtlı Yorumlar