MİHAV.COM'A Hoşgeldiniz.

Köpeklerde Epilepsi Hastalığı ve Tedavisi

24.09.2019 10:04:29

Köpeklerde epilepsi belirtileri ve tedavisi, beyinde kontrol dışı aktif hale gelen sinir hücreleri kimyasal bir boşalmaya sebebiyet vererek nöbet geçirmeye neden olur. Nöbetler, gelişigüzel çalışan sinir dokularının, köpek kaslarına mesaj göndermesi sonucunda gerçekleşmektedir. Sara olarak da bilinen bu hastalık genellikle 6 ay- 5 yaş aralığında gerçekleşir. Daha çok genetik olarak melez ırklarda meydana gelen epilepsi hastalığı, yavaşça ortaya çıkmaktadır.

Köpeklerde Epilepsi Belirtileri

Köpeklerde epilepsi belirtileri 3 aşamalı olarak kendini göstermektedir. Köpeğin duygusal tepkiler verdiği, inleme, titreme gibi insanların dikkatini çekecek şekilde kendini gösterdiği ilk aşamadır. Bunun yanı sıra köpeğinizde panik, korku gibi duygusal tepkiler gözlemlenebilir. Bu aşamada kriz öncesi köpeğiniz, meraklı bir halde ya da kaçıp saklanma arzusunda olabilmektedir. Daha sonra köpeğinizde kasılmalar ve bu kasılmalar esnasında titremeler gözlemleyebilirsiniz. Bu ikinci aşamadır.1 ile 3 dakika arasında sürebilen bu aşama köpeğinizi şoka sokar. Salya akışı, dışkılama, idrar kaçırma gibi durumlar bu aşamada gerçekleşebilir. Krizin sona erdiği ve köpeğinizin halsizlikten yatma ihtiyacı hissettiği aşama son aşamadır. Kriz bitmiştir. Bazı durumlarda köpeğiniz krizden kısmen etkilenebilir. Yüz seğirmesi, kas kasılması gibi bacaklarda hareket görülmektedir.

Köpeklerde Epilepsi Çeşitleri

Oluşum sebeplerine göre Primer ve Sekonder olmak üzere ikiye ayrılır. Krizin nedenleri belirlenmemiş olan, genetik nedenli olabileceği düşünülen epilepsi nöbetleri Primer olarak adlandırılmaktadır. Epilepsi nöbetlerinin travma, beyin tümörleri, organ yetmezlikleri, zehirlenmeler, kuduz vb. nedenlerle ortaya çıktığı bilinen epilepsi krizleri, Sekonder olarak adlandırılmaktadır.

Köpeklerde Epilepsi Tedavisi

Epilepsi rahatsızlığı olan köpeğinizin beslenme alışkanlığı oldukça önem taşımaktadır. Alışılagelmiş mamalardan ziyade, evde pişirilen yemeklerden vermek daha uygun olacaktır. Özellikle omega 3 ve omega 6 içerikli yağ asitleri içermesi büyük önem taşır. Diğer bir önemli husus, köpeğinizin ona üzüntü verecek durumlardan uzak tutmak olmalıdır. Oda spreyleri, koku, duman, sigara içilmesi gibi durumlardan etkilenmeyeceği bir ortam yaratılmalıdır. Kriz esnasında nasıl davranacağınız da önemli hususlardandır. Kriz esnasında sakin olmanız ve köpeğinizi kendisine zarar veremeyeceği bir yere almanız önem taşımaktadır. Yumuşak bir alan onun krizi etkilenmeden atlatabilmesi için elzemdir. Baş ve boyun bölgesinin altına yumuşak bir yastık koymalı ve krizin süresini ve nasıl gerçekleştiğini aklınızda tutabilmelisiniz.

Krizin sebebini belirleyebilmek için önemli bir durumdur. Köpeğinizin nefes almadığını düşünerek, elinizi köpeğinizin ağzına sokmak, dilini dışarıya çıkarmak gibi davranışlardan uzak durmanız gerekir. Köpeğinizin bilinci yerinde olmadığı için sizi ısırabilir. Nefes almıyor gibi görünse dahi, morarma yoksa müdahale etmemelisiniz. Morarma durumunda iki küçük havlu ya da iki gazlı bez ile ağzını açık tutmaya çalışarak nefes alışını sağlayabilirsiniz.

Köpeklerde epilepsi hastalığı ve tedavisinde, köpek besleyen kişinin sevgisi, sakinliği ve sabrı önemlidir. Kriz esnasında 4 dakikadan fazla süren kasılmalar durumunda veteriner hekime mutlaka danışılmalıdır.

En Yeni Ürünler





Yorum Yap


Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız veya yeni hesap oluşturabilirsiniz.
Kayıtlı Yorumlar