MİHAV.COM'A Hoşgeldiniz.

Köpeğinizi Eğitirken Bu 5 Hataya Asla Düşmeyin

21.04.2021 10:12:55

Köpek eğitimi sanılanın aksine oldukça zahmet ve emek gerektiren bir durumdur. Meyvesini topladığınız zaman ise hem onun hem de sizin yaşam kalitenizde gözle görülür bir yükseliş de olacaktır. Eğer köpek eğitimi konusunda daha önce bir tecrübeniz yok ise belirteceğimiz hatalara isteyerek ya da istemeden düşebileceğinizi göz ardı etmemelisiniz. Günlerce verdiğiniz emeğin boşa gidebileceği gibi başarısız olma sonrası hem onun hem de kendi motivasyonunuzu bozabileceğinizi tekrardan hatırlatarak yapılabilecek en temel hatalara göz atalım!

Köpek Eğitimi Esnasında Düşmemeniz Gereken Hatalar

Her köpek sahibi insan haklı olarak huyu güzel ve eğitimli olan bir davranış modeli geliştirmesini umduğu dostlarının üzerine fazlasıyla düşer. Onunla rahat iletişime geçebilmek ve topluma karışınca kontrolünde olması adına kendileri eğitim verdikleri gibi gerekli tecrübeleri yok ise profesyonel yardıma dahi başvurabilirler. Eğer kendi araştırmalarınız ve çabanız neticesinde eğitim periyodunu başlatıyorsanız uyarılarımıza kulak verin.

1-Sosyalleşme Kısmını Atlamak

Duygusal gelişim ve çevreye uyum sağlama açısından sosyalleşme köpeklerin anneleri ve kardeşleriyle birlikte başlayan bir süreçtir. Duygusal açıdan gelişen ve olgunlaşan köpeklerin eğitim konusunda da kolay ilerleyebilmesi öngörülebilir. Ailesinden ayrılan ve sizin evinize artık kalıcı şekilde yerleşen köpeğinizin sosyalizasyonu tamamlamak ve üzerine koyma yükü omuzlarınızdadır. Başka insanlarla, köpeklerle ve çevreyle tanışması kaynaşması ve keşfetmesine her zaman yardımcı olmalısınız.

2-Ödül Maması Kullanmama

Köpekleri eğitirken ve bu eğitim komutlarının kalıcı hale gelmesini sağlamak için ödül mamaları sizin en büyük silahınız olacaktır. Oldukça lezzetli ve onu yiyebilmek için her şeyi yapabilecek dostlarınızı yaptıkları ve takdir ettiğiniz hareketleri sonra mutlaka ödüllendirmelisiniz. Bunun bir adı olan olumlu pekiştirme davranışını onun üzerinde bu yöntemle daha kısa sürede oturtabilirsiniz.

3-Tutarsız Davranışlar Sergilenmesi

Bu durum onun kafasını fazlasıyla karıştırmaya yetmektedir. Onların bir gün içerisinde her şeyi öğrenmesini beklemeniz ise ayrı bir tartışma konusu olacaktır! Öncelikle ona bir komut öğretirken bunu öğrenmesi algılaması ve bunun üzerinde kalıcı başarı sağlamanız zamana bağlı olacaktır.

Tüm bunların akabinde ise tutarsız davranış konusu kalabalık ve köpeğinizin yanında diğer aile bireylerinin bulunması ve sizin aksinize hareketler içerisinde olması gelmektedir. Sizin ödüllendirdiğiniz bir davranışa başka bir aile üyesinin kızması ya da tam tersi senaryoda yapmaması gereken bir hareketi yaptığında uyarılması gerekmesine rağmen sevilerek ödüllendirilmesi bu süreçte köpeğin aklının bulanmasının ve başarısız olmasının ana nedenidir.

4-Ona Bir Çocuk Gibi Davranmak

Genelde yavru iken birçok köpek sahibi bebek muamelesi yapmakta olup dostlarımızı insanlaştırmaktadır. Bu onların zihinsel gelişimini son derece olumsuz etkileyip eğitim süreci ve kişiliğini olumsuz etkilemektedir. Onu koruyup kollama ve üzerine titremeyi tabi ki ihmal etmemekle birlikte bunun ayarını da kaçırmamak gerekecektir.

5-Onu Yeteri Kadar Anlamamak

Köpek sahiplendikten sonra sadece onun eğitimi değil kendinizin de köpek bakımı ve eğitimi konusunda eğitilmesi gerekecektir. Onları daha iyi anlamanız ve iletişim kurabilmeniz açısından onların beden dili ve davranışlarının ne anlama geldiğini öğrenmeniz mutlaka önemlidir. Mutlu ya da oyun saatinin geldiğini görebilmeniz, keyfinin olmadığını zamanları anlayabilmeniz en azından eğitim için zihinsel açıdan uygunluğunu anlayabilmenize yardımcı olacaktır.

En Yeni Ürünler





Yorum Yap


Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız veya yeni hesap oluşturabilirsiniz.
Kayıtlı Yorumlar