MİHAV.COM'A Hoşgeldiniz.

Kedilerdeki Yaşlılık Belirtileri Ve Yapılması gerekenler

23.07.2020 11:53:52

Kedilerinde her canlı gibi bir ömürleri var. Kedilerin ortalama ömürleri ise 12-18 sene arasında değişmektedir. Ancak sokak kedilerinin yaşam süreleri çok kısa, öyleki çevre faktörleri, araba çarpması, insanlar tarafından eziyet edilme, aç ve susuz kalma gibi sebeplerden ötürü, 1 yaşını bile dolduramadan yaşamlarını yitiriyorlar. Ev kedileri ise, gerekli ilgi ve bakım olduğu sürece daha uzun yaşayabilirler. Ancak bizler gibi kedilerinde yaşlanma evreleri vardır. Her kedinin yaşlılık belirtileri farklılık gösterebilir. Yaşlanan kedilerin, kalp fonksiyonları yavaşlar, bağışıklık sistemi kalpte dahil olmak üzere, bir çok fonksyiolarında azalma yavaşlama olabilir. Peki kedilerde yaşlılık belirtileri nelerdir, kedimizin yaşlandığını nasıl anlayabiliriz. 

Yaşlılık Belirtileri

Kediler genelde 7-8 yaşlarında hücresel olarak yaşlılık belirtileri gösterebilirler. Ancak 11-12 yaşlarına gelene kadar gözle görülür bir şekilde fark edemeyebilirsiniz. Kediniz 7 yaşını geçti ise, kedinize daha çok ilgi göstermelisiniz. Yaşlanma belirtileri kedinizin daha hassas olmasına neden olacaktır. Bu yaşlardan sonra kediniz kolaylıkla hasta olabilir ve kurtulamayabilir. Oyüzden, düzenli olarak veteriner kontrollerinizi aksatmamanızı öneririz.

Yavaşlayan Ve Azalan Hareket Kabiliyeti

Hareket kabiliyetinde azalma, eskisi gibi atlayıp zıplayamama, kedilerde başlıca yaşlanma belirtileridendir. Aynı şekide tuvaletin dışına tuvaletini yapma, kendini düzgünce temizleyememe, eğer bu belirtileri gözlemliyorsanız, artrit hastası olmuş olabilir, bu hastalık kesinlikle tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Çünkü bu kedinizin hareket ederken zorlanmasına, ciddi şekilde ağrılar çekmesine neden olur. Kedinizin daha güzel kaliteli bir yaşam sürmesi için, bu gibi durumlarda 
acilen veteriner hekimden yararlanılmalıdır.

Yeme Alışkanlıkları

Kediler yaşlandıklarında eskisi kadar iştahları kalmaz, sindirim sistemlerindeki sorunlardan dolayı daha az ve daha yavaş yemek yiyeceklerdir.

Tüylerinin Rengi

Yaşlanmanın beraberinde tüylerin değişimide gözlemlenebilir. Örneğin koyu renkli bir kediniz varsa yer yer renklerinin griyedöndüğünü fark edersiniz. Bu renk tüm her yere yayılmayabilir. Genellikle; ağız, kaş ve burun etraflarında gözlemlenebilir. 

Görme Ve İşitme Sorunları

Yaşlanan kedilerde yaşlılığa bağlı olarak görülen en sık hastalıklardan birisi de katarakttır. Göz retinası zamanla aşınarak fonksiyonlarını yitirir ve etrafı bulanık görmeye başlar. Aynı şekilde kedilerin kulakları çok hassastır. Yaşlandıkça bu özellikerini kaybederler ve verdiğiniz komutlara çok geç veya hiç tepki vermeyebilirler

Bilişsel Psikoloji Sorunları

Kedilerde yaşlılık problemleri arasında bilişsel problmlerde sıklıkla karşılaşılmaktadır. Özellikle yaşlı kedilerde oryantasyon bozukluğu ve kafa karışıklığı görülebilir. Bu durumda kediler sahiplerinden çok fazla ilgi isteyebilir, aşırı agresifleşebilir. Aynı şekilde kafa karışıklığı yüzünden, etrafta boş boş dolaşabilirler. Bu durumda ki kedinizi sürekli gözlemlemeli ve ona daha çok sevgi göstermelisiniz.

 

En Yeni Ürünler





Yorum Yap


Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız veya yeni hesap oluşturabilirsiniz.
Kayıtlı Yorumlar