MİHAV.COM'A Hoşgeldiniz.

Kedilerde Kalp Kurdu Hastalığı

19.05.2021 12:23:49

Kalp kurdu hastalığı, dünyanın diğer birçok yerindeki evcil hayvanlarda ciddi ve potansiyel olarak ölümcül bir hastalıktır. Etkilenen evcil hayvanların kalpte, akciğerlerinde ve ilişkili kan damarlarında yaşayan, ağır akciğer hastalığına, kalp yetmezliğine ve vücuttaki diğer organların hasar görmesine neden olan ayak uzunluğundaki solucanlar (kalp kurtları) neden olur. Kalp kurdu hastalığı köpekleri, kedileri ve gelincikleri etkiler, ancak kalp kurtları kurtlar, çakallar, tilkiler, deniz aslanları ve nadiren de olsa insanlar gibi diğer memeli türlerinde de yaşar. Tilki ve çakal gibi yabani türler birçok kentsel alana yakın bir yerde yaşadıklarından, hastalığın önemli taşıyıcıları olarak kabul edilirler.

Kalp Kurdu Hastalığı Bir Evcil Hayvandan Diğerine Nasıl Bulaşır?

Sivrisinek, kalp kurdu yaşam döngüsünde önemli bir rol oynar. Enfekte bir köpek, tilki, çakal veya kurtta yaşayan yetişkin dişi kalp kurtları, kan dolaşımında dolaşan mikrofilarya adı verilen mikroskobik bebek kurtları üretir. Bir sivrisinek enfekte olmuş bir hayvanı ısırıp kanını aldığında, 10 ila 14 günlük bir süre içinde gelişen ve "enfektif evre" larvalarına dönüşen bu bebek solucanlarını alır. Daha sonra, enfekte sivrisinek başka bir köpeği, kediyi veya hassas bir vahşi hayvanı ısırdığında, enfektif larvalar hayvanın derisinin yüzeyinde birikir ve sivrisineğin ısırık yarasından yeni konağa girer. Yeni bir konağa girdikten sonra, larvaların yetişkin kalp kurtlarına dönüşmesi yaklaşık 6 ay sürer. Kalp kurtları olgunlaştıktan sonra köpeklerde 5 ila 7 yıl ve kedilerde 2 veya 3 yıl yaşayabilir.

Kedilerde Kalp Kurdu Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Kedilerde kalp kurdu hastalığının belirtileri çok ince veya çok dramatik olabilir. Belirtiler arasında öksürük, astım benzeri ataklar, periyodik kusma, iştahsızlık veya kilo kaybı yer alabilir. Bazen etkilenen bir kedi yürümekte güçlük çekebilir, bayılma veya nöbet geçirebilir veya karın bölgesinde sıvı birikmesinden muzdarip olabilir. Ne yazık ki, bazı durumlarda ilk işaret, kedinin ani ölümüdür.

Ya Kedimde Kalp Kurdu Testi Pozitif Çıkarsa?

Köpekler gibi kedilere de kalp kurtları bulaşabilir. Bununla birlikte, hastalığın doğası ve nasıl teşhis edilip yönetildiği konusunda farklılıklar vardır. Bir kedi, kalp kurtları için ideal bir konakçı olmadığından, bazı enfeksiyonlar kendiliğinden iyileşir, ancak bu enfeksiyonlar kedileri solunum sistemi hasarı bırakabilir. Dolaşım sistemindeki kalp kurtları da kedinin bağışıklık sistemini etkiler ve öksürük, hırıltılı solunum ve nefes almada güçlük gibi semptomlara neden olur. Kedilerdeki kalp kurtları, beyin, göz ve omurilik gibi vücudun diğer bölgelerine bile göç edebilir. Yetişkin kurtlar kedinin vücudunda öldüğünde akciğerlerdeki kan pıhtıları ve akciğer iltihabı gibi ciddi komplikasyonlar ortaya çıkabilir.

Tedavi

 Ne yazık ki, kedilerde kalp kurdu enfeksiyonu için onaylanmış bir ilaç tedavisi yoktur ve köpeklerde enfeksiyonları tedavi etmek için kullanılan ilaç kediler için güvenli değildir. Bununla birlikte, kalp kurdu hastalığı olan kedilere genellikle iyi bir veteriner bakımı ile yardımcı olunabilir. Amaç, kedinizi stabilize etmek ve uzun vadeli bir yönetim planı belirlemektir.

Kalp kurdu pozitif kediler, kalp kurtlarının kendiliğinden temizlenmesini yaşayabilir, ancak neden oldukları hasar kalıcı olabilir. Kediniz solunum sıkıntısı belirtileri göstermiyorsa, ancak akciğerlerde solucanlar tespit edilmişse, her 6 ila 12 ayda bir göğüs röntgeni tavsiye edilebilir. 

En Yeni Ürünler





Yorum Yap


Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız veya yeni hesap oluşturabilirsiniz.
Kayıtlı Yorumlar