MİHAV.COM'A Hoşgeldiniz.

Kedilerde İdrara Çıkma Sıklığı ve Olası Hastalıklar

12.03.2021 13:13:19

Yaşadıkları sağlık problemlerini gözlemlemek ve gerektiğinde onları veterinere muayene ettirmek sahipleri olarak bizlerin baş sorumlulukları arasındadır. Biraz komik gelse de kedilerin olası bir problemini tuvalete nasıl çıktıklarıyla ilişkilendirebiliriz. Çok sık ya da az çişini yapması ya da dışkısını yaparken bunun katılığı bize sağlıklarının gidişatı ya da olası bir rahatsızlığın etkisi altında olup olmadıkları konusunda rahatlıkla fikir verebilir.

Bugünkü konumuzun içeriğinde ise kedilerin idrara çıkma sıklığı yer alıyor. Veteriner hekim kontrolünde bu durum söylenmesi gereken bir gözlem olup olası üriner sistem rahatsızlıklarına karşı gerekli müdahalenin yapılmasını kolaylaştıracaktır. Normalinden fazla idrar yapma da az yapma da bir problemin habercisidir.

Kedilerde Günlük İdrar Yapma Sayısı

Kediler için 24 saatlik dilim içerisinde 2-3 defa idrar yapmak oldukça normal bir durumdur. Tahmini olarak ortalama yetişkin bir kedinin 50ml idrar yapması beklenmektedir. Bunun alt seviyesi ve üst seviye olası bir sorun habercisi olabilir. İdrarın boşaltım amacı böbrek filtrelenen ve atık olarak atılması gereken şeylerin vücuttan uzaklaştırılmasıdır.

 İdrarın az olması ya da çok olması ve bunun akabinde idrara çıkma sayıları farklı hastalıkların göstergesi ya da başlangıcı olabilir. Böbrek idrar kesesi ya da idrar yolundaki sorunlar bu tip idrara çıkma değişikliği için yeterlidir.

Bu tip rahatsızlıklar kedilerin yaşam kalitesini düşürdüğü gibi başka hastalıkları da tetikleyebilecek güçtedir. Başka rahatsızlıkların da sık sık idrara çıkmaya neden olabileceğini asla göz ardı etmemelisiniz. Temelde sık ve açık renkli idrara çıkması olumlu ve sağlıklı olduğu gibi düşünülse de aslında bunun da bir sağlık sorunu olabileceği göz ardı edilmemelidir. Hormonsal rahatsızlıklar çok sık su içme isteği başlatabilir. Bunun akabinde çok su içmeye başlayan ve sıkça ağız kuruluğu yaşayan kedimizin idrar yapma sıklığı artacaktır. Her ne koşulda olursa olsun onları iyi gözlemlemeli ve tuvaletlerini temizlerken buna dikkat etmeliyiz. Aksi taktirde sorunu çok geç fark ederek tedavi süreci konusunda geç kalmış olabiliriz ki bu hiç arzu etmediğimiz bir senaryo olacaktır.

Tüm bunların yanında fiziksel olmayan rahatsızlıklar da aşırı tuvalete gitme ve sık idrar yapma ihtiyacını onlar açısından doğurabilir. Tüm bunların yanında tuvaletini dışarı ya da ev içerisine de maalesef ki yapma ihtimalleri vardır. Yaşam alanlarındaki ani değişimlerin yanı sıra kendilerini stres altında hissedebilecek bir baskıya maruz kalmaları bu konuda çok sık karşılaşılan bir durumdur. Fiziksel olduğu kadar psikolojik davranışlara bağlı idrar konusu da göz ardı edilmemelidir. Yaşanan sıkıntıyı iyi analiz etmeli ve akabinde soruna neden olan durumu ortadan kaldırmalısınız.

Sadece idrara çıkma sıklığını rahatsızlık belirtisi olarak görmemelisiniz. İdrara çıkma sayısından bağımsız idrarın renk tonu, miktarı, kokusu ve yoğunluğuna da dikkat etmelisiniz.

En Yeni Ürünler





Yorum Yap


Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız veya yeni hesap oluşturabilirsiniz.
Kayıtlı Yorumlar