MİHAV.COM'A Hoşgeldiniz.

Kedilerde Ataksi Sendromu Nelerdir? Belirtileri ve Tedavisi Nedir?

26.04.2022 11:49:45

Kedilerde Ataksi Sendromu ve Vestibüler Sendromu Nelerdir?

Sevimli dostlarımız ağrı ve herhangi bir rahatsızlığı maskeleme yetenekleriyle tanınmaktadırlar. Bu, avcı yapıları için vahşi doğal ortamda çok büyük bir avantajdır. Fakat evcil hayvan sahipleri dostlarının bir problemi olduğunun farkında olmadıkları için evde büyük bir sorun oluşmaktadır.

Kedilerde Ağrılar

Günümüz çağında veteriner hekimlerimiz sevimli dostlarımızın ağrıların kolayca anlayabilmektedirler. Bu bilgi ışığında, patili dostlarımızın genellikle yaşadıkları çoğu ağrıları için tedavi edilemediklerini bilmekteyiz. Artrit, diş ve diş eti sorunları, idrar yolu enfeksiyonları, ortopedik hastalıklar ve kanser hastalıkları ağrılı oldukları bilinen yaygın hastalıklardan sadece birkaçıdır. Sevimli dostlarımız konuşamayabilir, fakat acılarını kendilerine has bir şekilde belli ettirirler. Patili dostlarımız ağrılarını doğrulayan davranışlar sergilemektedirler. Ağrısı olan dostumuzun en yaygın davranış değişiklerinden birkaçı şunlardır;

Günlük Aktivite Seviyesinde Değişikliklerin Sebepleri

Ağrıları olan kediler günlük aktivitelerinde azalmaya giden değişiklikler görülmektedir. Sevimli dostlarımız normalde olduklarından daha fazla hareketli oldukları için ağrıları olduğunda daha az aktiviteleri gözle görülebilir. Bu durumda kedinin bir sorunu olduğunun belirtisi olabilir. Daha sık uyumaya başlarlar. Artritli kediler, yatış pozisyonlarını değiştirmekte isteksiz olabilirler. Yüksek kesimlere atlamak istemezler. Ama bu bizleri yanıltmamalıdır. Çünkü bu belirtilerin tersine normalde oldukça uysal olan kedimiz aksine bir hal alarak oldukça aktifleşebilir. Huzursuzluk belirtileri göstermekle beraber rahat edecekleri bir pozisyon bulmakta çok zorlanabilirler.

Otomutilasyon Belirtileri

Birçoğumuz evcil dostlarımızın yalanma hareketini alerjilerle ilişkilendire de, ağrı çeken patili dostlarımız da özellikle ağrısı olduğu bölgeleri sık sık yaladıkları ve ısırdıkları görülmektedir. Bu yaptıkları hareket ise, deride ikincil bir travmayla beraber enfeksiyonları getirmekle beraber tüy dökülmelerine neden olacaktır.

Duruşları

Sevimli dostlarımız, kaslarında ağrı hissettikleri zaman görmeye alışık olduğumuz hareketleri yapmazlar. Karın ağrısı olan bir kedi sırtını kamburlaştırarak o bölgeyi korumaya alır. Bununla beraber patili dostumuz belirli bölgelerini sakınabilmekle beraber dokunulmasına veya kaşınmasını istemeyebilir. Ağrıları olan bölgeye ağırlık vermek istemezler. Bundan dolayı da topallayarak ya da hiç yürümek istemezler.

Saldırganlık Durumları

Bazı evcil dostlarımız doğal olarak tüm yaşamları boyunca huysuzluklarıyla bilinmektedir. Saldırganlık düzeylerinin yükselip yükselmediğini söylemek oldukça zor olabilir. Bunun yanı sıra, aniden tıslamaları, tırmalayan ve ısıran ama normalde arkadaş canlısı olan kedi, ağrılı bir kedi olabilir. Normal halinin aksine sahibine kötü davranan kendisinin yalnız kalmasını istemesinin bir yoludur.

Kedilerde Ağrıyı Kontrol Etmenin Yolları Nelerdir?

Sevimli dostlarımızın ağrılarını kontrol etmenin bir tek yolu vardır. Veteriner hekim tarafından muayene edilip yine aynı şekilde veteriner hekimin önermiş olduğu ilaçlarla ağrı kesicilerle tedavisi tamamlanmalıdır.

En Yeni Ürünler





Yorum Yap


Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız veya yeni hesap oluşturabilirsiniz.
Kayıtlı Yorumlar