MİHAV.COM'A Hoşgeldiniz.

Kedilerde Anksiyete Sebepleri ve Belirtileri

23.12.2021 16:36:41

Kedi dostlarımızda anksiyete görülür mü? Evet, görülebilir. Anksiyete yalnızca insanoğlu için değildir. Minik dostlarımızda çeşitli sebepler ve şiddetli duygusal sıkıntı ile karşı karşıya kalabilir. Ayrıca, bununla kalmayıp çeşitli tıbbi sıkıntıları da ortaya çıkarmaktadır. Anksiyete ile mücadele eden ya da etmiş kedi dostlarımız, tuvalet kaplarının dışına tuvaletlerini yapmak, kusmak gibi onlardan beklemediğimiz davranışlarda bulunabilirler. Bu endişelerin semptomları ve sebepleri ile minik can dostlarımızın endişelerini tedavi etmeye yardımcı olabileceğimiz şeyler hakkında bilgiler vermek istedik. Sizi, dostlarımız ve senin için derlediğimiz kedilerde anksiyete ve endişe belirtileri, tedavi yöntemleri yazımızı okumaya davet ediyoruz.

Kedilerde Anksiyete Nedir? Endişelenmeli miyiz?

Kedi dostlarımız bizim için çok önemlidir. Onlarda anksiyete, kısaca kedi dostlarımızın tehdit ya da tehlike beklentisine girmesi ile ortaya çıkabilmektedir. Kedilerde aslında somut bir tehlike olmasa da dahi var olan tehlikenin varlığına inanmaları sebebi ile ortaya fiziksel tepki çıkması öngörülebilir. Bedensel tepkilerin yanı sıra artan saklanma, hareket ve aşırı miyavlama gibi davranış değişiklikleri de görülmektedir. Özellikle de bir kedide yaşamının ilk senesinde yaşamış olduğu bazı korku, endişe ve fobiler sebebi ile travmatik yaşantıları da buna eklenerek anksiyete gelişebilir. Eğer bir kedi sahiplendiyseniz ortalama olarak ilk 5 ayı ile 1 yaşının arasında anksiyete belirtileri gözlemleyebilirsiniz. Bu belirtiler genelde zaman içerisinde belirginleşir. 1 ile 3 yaş arasında ise anksiyete durumu daha da ağırlaşabilmektedir. 

Kedi Dostlarımızda Anksiyete Belirtileri Nelerdir? İnceleyelim...

Şimdi de hep beraber endişe duygusunun belirtilerine göz atmak istiyoruz. Anksiyete bozukluğu birçok çeşitli sebebe bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Aşağıdakiler de dahil olmak üzere daha farklı nedenlerle kediniz anksiyete durumunda olabilir. Lütfen en doğru tahmin, tanı ve tedavi yöntemi için veteriner hekiminize derhal başvurun.

Fiziksel Rahatsızlık ya da Hastalık: Enfeksiyondan yaralanmaya kadar birçok sebebe bağlı olarak kedi dostlarımız endişe içerisine girmiş olabilir ya da kaygıları yukarı yönlü gelişiyor olabilir. Kedi dostlarımızda zehirlenme durumu ya da bulaşıcı hastalıklar da endişeyi ortaya çıkarmaktadır.

Geçmişteki Travmalar: Kaygı durumu genelde geçmişte yaşanmış olan travmatik bir deneyim sonucunda oluşmaktadır. Bazı durumlar onlara bakan kişiler tarafından çok normal karşılanıyorken kedi dostlarımız için bu apayrı bir deneyim olabilir. Bu sebeple geçmiş travmaları dikkate alıp onların gözünden bakarak empati çakralarınızı sonuna kadar açmalısınız.

Ayrılık: İşte belki de kaygı ve endişe durumunun yüzde 10 ile 20'sini oluşturan o durum. Kedilerde ayrılık anksiyetesi evcil dostlarımızda sıkça karşılaşılan özel bir endişe durumudur. Bu durumda minik dostlarımızda çeşitli olarak davranış problemleri gözlenmlenebilmektedir. Sahibinin vefatı, yeni evlat edinme gibi durumlarda kaygı geliştirilebilir.

Sizlere bu yazımızda Kedi Dostlarımızda Anksiyete Nedir? Belirtileri Nelerdir? sorusunun cevabını aramaya çalıştık. Aklınıza takılan tüm soruları veteriner hekiminize danışmayı, onların bu konuda uzman olduğunu ve bu tür yazıların yalnızca bilgilendirme amaçlı olduğunu unutmayın. Onları daima çok sevelim! Mihav'ı takip etmeyi unutmayın, sevgilerimizle...

En Yeni Ürünler





Yorum Yap


Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız veya yeni hesap oluşturabilirsiniz.
Kayıtlı Yorumlar