MİHAV.COM'A Hoşgeldiniz.

Yavru Köpeğime Yaşına Girmeden Neler Öğretmeliyim?

12.01.2022 15:02:06

 Yavru bir köpek sahiplendikten sonra nasıl bir yol izlemeniz gerektiği konusunda endişelenebilirsiniz. Bu yazımızda aklınızı kurcalayan bütün sorulara içinize sinecek yanıtlar vereceğiz.Öncelikle arkanıza yaslanın ve bütün sevimliliğiyle karşınızda duran o sevimli yavruyu sevgiyle kucaklayın.Yavru köpekler dünyaya geldikten sonra ki bebeklik döneminde oldukça enerjiktir. Onu doğru bir şekilde eğitebilmek için öncelikle ilk aylardan ipleri elinize almalısınız. Kontrolü elinize aldıktan sonra izlemeniz gereken yol, ona bir şeyler öğretmek ve diğerleriyle sosyalleşmesini sağlamaktır.Bir köpek sahiplenirken büyük bir sorumluluğun altına gireceğinizi unutmayın. Sadece ona barınacağı bir yer vermeniz ve yiyecek ihtiyacını karşılamanız yeterli olmayacaktır.

Adını Tanımasını Sağlayın

 Sahiplendiğiniz minik yavruya ilk önce adını öğretmelisiniz. Dışarıdan bakıldığında oldukça basit gibi görünse de sevimli dostunuz için durum aynı değil. Adını tamamen tanıması birkaç haftasını alacaktır.Yavru köpeğinizin ilgisini çekeceğiniz aktivitelerde bulunurken sıkça ve art arda ismini yüksek sesle tekrarlayın. Kavramlar arasından bağlantısı kurmasını kolaylaştıracak en etkili yöntem budur. Hem kendi ismini tanıyacak hem de size cevap vermeyi deneyimleyecektir.Ona ismiyle seslenirken göz kontağı kurduğunuzdan emin olun ve size verdiği her karşılık için minik dostunuzu ödüllendirin.

Tuvalet Eğitimine Erken Başlayın

 Yavru köpeğinizin ilk aylarda tuvaletini nereye yapması gerektiğini öğrenmelidir. Gazete ve emici paspası evinizde belirdiğiniz yere koyun. Çoğunluklar köpekler yemek yedikten 30 dakika sonra tuvalet ihtiyacı hisseder. Yemeğini yedikten yarım saat sonra onu bu alana götürmeniz ve bunu sıkça tekrarlamanız gerekmektedir. Zamanla bunu kendi başına yapmaya başlayacaktır.Yavru köpeğiniz 6 aylık olduktan sonra onu dışarıya da alıştırabilirsiniz. Bunun için günde en az iki kez olmak üzere gün içerisinde birlikte yürüyüşlere çıkabilirsiniz.

Ona Sosyalleşmeyi Öğretin

 Köpekler doğaları gereği sosyalleşmeye oldukça açık varlıklardır. Bir yavru köpek ilk sosyalleşmesini annesiyle ve kardeşleriyle sağlayacaktır. Bu yüzden 2 aylık olmadan bir köpeği sahiplenmek pek doğru bir karar olmayacaktır.Eğer köpeğiniz evde tekse sürekli onla iletişimde olun ve onunla oyunlar oynayın.

Komutlarınıza Uymayı Öğrenmeli

 Bir köpeğin sahibinin direktiflerine karşılık veriyor olması gerekir. Köpeğinize itaat etmeyi öğretmek için park gibi alanlarını tercih edebilirsiniz. Köpeğinize komutlar verin, bu komutları sıkça tekrarlayın, yapması gereken davranışı ona gösterin ve bunu yerine getirdiğinde onu ödüllendirin. Bu şekilde bu davranışı pekiştirmiş olacaksınız.Örneğin ilk etapta dur,otur, sessiz ol gibi komutlarla başlayabilirsiniz.

Onu Yalnız Kalmaya Alıştırın

Köpeklerin yalnız başlarına kalmayı öğrenmeleri gerekir. Bunun için park gibi alanları tercih edebilirsiniz. Siz kendi aktivitelerinizi gerçekleştirirken oda sizden uzaklaşsa da güvende olduğunu deneyimleyecektir. Onu kendi haline bırakırken aynı zamanda iletişimizi de sürdürmeye çalışın.

Onu İnsanlarla İlişkiler Kurmaya ve Sizinle Seyahet Etmeye Alıştırın

 Yavru köpeğinizin sizden başka insanlarla yada kendi türüyle iletişim kurmayı öğrenmesi gerekir. Ona kendini güvende hissettirin ve başkalarının yanında da güvende olduklarını hissetmesini sağlayın. Böylece diğer insanlar onu sevmeye çalıştığında daha uysal davranacaktır.Köpeğiniz yaşamının ilk aylarında dürtüsel olarak bir şeylerle oynarken onları ısıracaktır. Bu onun sağlıklı diş gelişimi içinde önemlidir. Köpeğinizin diğer insanları yada nesneleri parçalamak için ısırmaya başladığında ona ‘hayır!’ demelisinizEğer sık sık seyahate çıkıyorsanız köpeğinizi de bu duruma alıştırmanızda fayda var. Yanınıza su ve yiyecek alarak ona aracınızda rahat edebileceği bir alan hazırlayın. İlk öne kısa süren yolculuklarla bu duruma adapte olmasını sağlamanızda fayda var. Köpeğinizi asla arabada kilitli bırakmamanız gerektiği konusunda da sizi uyaralım.

 

 

 

 

En Yeni Ürünler





Yorum Yap


Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız veya yeni hesap oluşturabilirsiniz.
Kayıtlı Yorumlar