MİHAV.COM'A Hoşgeldiniz.

Sıcağa Bayılan Kediler Soğukta Üşürler mi?

23.09.2020 13:11:26

Kedilerin, tüy yumağı olması birçok kişinin bilinçaltında onları üşümeyeceği ve tüm soğuk hava şartlarına karşı güçlü kalabileceği fikrini oturtmuştur. Kısmen doğru olsa da kısmen de yanlıştır. Kedilerin tüyleri onları soğuk havadan koruduğu gibi sıcak havalardan da korur. Ayrıca belirtmemiz gerekirse kediler sıcak havadan fazlasıyla hoşlanır. Vücut sıcaklarının insanlara nazaran çok daha fazla yüksek olması da onları dışarıda ya da çetin kış şartlarında üşümemesi anlamına gelmemektedir. Soğuktan korunma eşikleri de haliyle bir yere kadar sürmektedir.

Kediler Sıcağı mı Soğuğu mu Sever?

Yazın güneşin tepede olduğu zamanlarda bile altında yatan kedilerin aslında cevabı bizlere çokça kez verdiğini görüyoruz. Doğuştan doğal sıcaklığı bulma eğilimindeki kediler sıcağı bizden daha başarılı şekilde kürkleriyle tolere edebilirler. Sıcaktan hoşlanma sebepleri içerisinde yüzlerinde bulunan sıcaklık reseptörleri olması ana etkenlerden birisidir. Gözlerini dahi açamayan yavru kediler süt emmek için annelerinin sıcaklığını anlamak adına sürünebilirler. İlerleyen yaşlarda bu reseptörlerin gücü azalsa da doğal olarak sıcağın onların dostu olduğu bilinçaltlarına kazınmıştır.

Diğer neden ise tüy ve cilt yapıları kendilerini sıcağa karşı koruma göstermektedir. Güneş ışığı ya da şiddetli yanan şömine ateşinin karşısında saatlerce uyuyabilmesinin sebebi de budur. Sıcağa karşı yüksek direnç güçleri vardır. Fakat soğuğa karşı bu tip bir çözümü doğal yolla üretemezler.

Uzun tüylü olarak da bilinen Norveç Orman Kedileri, Sibirya Kedileri gibi soğuk mevsimlerin kedileri zamanla evrimin de etkisiyle ekstra soğuğa bağışıklık ve direnç kazanmışlardır. Bu kedi ırklarını tüm kedi ırklarına maalesef genelleme yapamayız. Soğuğun anavatanına özgü olan bu kedilerin soğuk karşısında diğer normal kedilere nazaran gözle görülenden fazla şekilde vücutları uyum sağlamıştır. Fakat bu durumda bu kedilerin üşümeyeceği anlamını çıkarmamalıdır. Sadece biraz daha fazla dayanıklıdır. Özellikle suya düşmüş ve ıslanmış her kedi soğuk havalara karşı dirençsiz ve güçsüz kalır. Eğer evcil dostunuzu yıkadıysanız, ev ortamı dahi olsa onu ıslak ve nemli ortada bırakmayın.

Kışları Ekstra Dikkatli Olun

Soğuk havalarda ve mevsimlere geçişlerde kendileri korumaları ve vücut dirençlerinin artması adına sağlıklı ve düzenli beslenmelerine dikkat edin. Ev ortamı, sokakta çok daha zorlu şartlarda yaşamaya çalışan kedilere göre konforlu ve elverişli olsa da zamanla evde büyümüş kedilerin dayanıklılığı da sokakta yaşam mücadelesi vermeye çalışan dostlarımıza nazaran düşük olacaktır. Onlar çetin şartlara karşı zor da olsa uyum sağlayabilirken evdeki kedilerinizin bir süre en azından bahçe ve balkona çıkmasına ara vermelisiniz.

Sokaktaki dostlarımız içinse bol bol mama ve temiz kaplarda su bırakmayı ihmal etmeyin. Kürklü hayvanlar genel olarak mevsim geçişlerinde çok tüy dökerler. Bu durum aslında yaz ve kış mevsimine uyum sağlamak adına kürk değiştirme yeteneğidir. İnsanlar gibi soğuğu fazlasıyla hisseden kedilerde özellikle yaşlı kedilerin hastalanması sık görülen bir durumdur. Soğuk esen rüzgâr, kar, yağmur gibi doğal durumlar kedilerin daha da üşümesine neden olmaktadır. Koşullara bağlı olarak kedilerin bu soğuklara karşı kendilerini koruması, yetersiz beslenme neticesinde çok düşük kalacaktır.

En Yeni Ürünler





Yorum Yap


Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız veya yeni hesap oluşturabilirsiniz.
Kayıtlı Yorumlar