MİHAV.COM'A Hoşgeldiniz.

Köpeklerde Kurşun Zehirlenmesi

2.06.2021 11:02:27

Kurşun, köpekler tarafından yutulduğunda anemi, gastrointestinal bozukluklar, uyuşukluk, iştahsızlık, nörolojik veya davranış değişiklikleri gibi çeşitli ciddi sonuçlara neden olabilen tehlikeli bir maddedir. Nadir olmakla birlikte, hızlı teşhis ve dikkatli bir şekilde yönetilirse kurşun zehirlenmesi tedavi edilebilir.

Kurşun Zehirlenmesi Nedir?

Eski evlerin boyasıyla her yerde bulunan zehirli bir madde olan kurşun, birçok özelliği olan bir metaldir.

Ağızdan alınan kurşun köpekler için en tehlikelidir, ancak deri ile temas veya solunma yoluyla da alınabilir. Yavru köpekler ve daha genç köpekler, yeni nesneleri yalayarak ve ısırarak araştırmaya eğilimli olabilirler, özellikle kurşun zehirlenmesine karşı savunmasız olabilirler. Eski bir evde tadilat yapılıyorsa, eski kurşun boya katmanları ve ortaya çıkarılan kurşun içeren sıva olabilir. Meraklı yavrular, tadilat alanının yakınındaki enkazları çiğneyerek yanlışlıkla kurşun tüketebilir. Boya en yaygın ve en iyi bilinen kurşun zehirlenmesi kaynağı olsa da oyuncaklarda, pillerde, golf toplarında, lehimleme ekipmanlarında, bulunabilir.

Kurşun Zehirlenmesi Belirtileri

Kurşun zehirlenmesinin belirtileri ani kusma ve ishale, uyuşukluğa ve iştah azalmasına neden olabilir. Bu belirtiler, maruziyet düzeyine bağlı olarak akut olabilir veya daha yavaş fark edilebilir. Nörolojik belirtiler arasında koordinasyonsuz yürüme (ataksi), nöbetler, titreme ve saklanma ve saldırganlık gibi diğer ani davranış değişiklikleri yer alır.

Kurşun Zehirlenmesinin Nedenleri

En yaygın olarak, bir köpek kurşun parçacıklarını bir kurşun maddeyi çiğneyerek veya yalayarak yutar. Eski şantiyelerde dolaşan evcil hayvanlar da kurşuna maruz kalabilir ve kurşun parçacıkları yutabilir. Kurşun vücuda girdiğinde öncelikle gastrointestinal sistem tarafından emilir. Midenin asitliği kurşunu değiştirir ve emilimini daha da artırır.

Kurşun Zehirlenmesinin Teşhisi

Evcil hayvanınızın kurşun içeren bir madde tükettiğinden şüpheleniyorsanız, köpeğinizi en yakın veteriner acil servisine götürün. Evcil hayvanınızın ihtiyaç duyacağı tıbbi bakım ve hastaneye yatış 24 saat hizmet veren bir tesiste yapılması gerekmektedir.

En Yeni Ürünler





Yorum Yap


Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız veya yeni hesap oluşturabilirsiniz.
Kayıtlı Yorumlar