MİHAV.COM'A Hoşgeldiniz.

Köpekler Evin İçinde Ne Kadar Yalnız Kalabilir?

20.02.2020 10:43:21

Hayatımızda önemli yer tutan evcil dostlarımız için elimizden gelenin en iyisini sunmak ve onları rahat ettirmek için hiçbir fedakarlıktan kaçınmamak muhtemelen düşünmeden yapacağımız şeylerdir. Bazen şartlar gereği onun evde yalnız kalması gerekmekte, iş, tatil, ansızın gerçekleşen farklı ziyaretler her an köpeğimizi yanımızda gezdirmemize engel olabilir. Eğer emanet edebileceğiniz birisi yok ise ya da tek başınıza yaşıyorsanız bu durum sıkıntı yaşamanıza neden olabilir. Özellikle bugünkü konumuz daha çok gündüzleri işe giden ve köpekleri evde günün yarısını tek başına geçirmekte olan köpek sahipleri ve köpekleri üzerine.

Evde Köpeği Yalnız Kalanların Dikkat Etmesi Gerekenler

Yalnız kalmalarının özellikle günün büyük bölümünde sorun olmaması ve onun çok daha mutlu ve huzurlu hissetmesi için yapmanız gereken bazı değişiklikler olabilir. Evi köpeğinizin ne kadar benimsediği, yaşı ve karakteri, size olan bağlılığı ve sizinle ne kadar zaman geçirdiği, evde onu meşgul edebilen şeylerin hepsi bir bakıma köpeğinizin evde ne kadar sessiz, huzurlu ve mutlu bir şekilde tek başına durabileceğini sizlere gösterecek olan kriterlerdir. Dikkat etmeniz gereken nokta şu ki onların bir çocuktan farksız olduğunu asla aklınızdan çıkarmamak olmalıdır. Evde tek olmalarının yanında gerekli güvenlik önlemleri mutlaka en baştan ve hatta o eve gelmeden önce almalısınız.

Evcil dostumuzun evde iş saatleri dahilinde tam olarak ne kadar yalnız kalacağı belli olsa da bunun uzayabileceği göz ardı etmemek gerekir. Yavru ya da köpeğinizin yetişkin olması bu sürenin uzamasında ve kısalmasında oldukça etkilidir. Yavru köpeklerin ihtiyaçları ve kendi kendine yetebilmesi oldukça kısadır. Ayrıca yalnız kalmaktan korkmaları da dikkat alınmalıdır. Uzun süre yalnız kalan köpekler terk edildiğine ve cezalandırıldığı tarzı düşüncelere kapılmaları nedeniyle psikolojik sıkıntıları yaşaması sıkça karşılaşılan bir durumdur. Yalnız kalmalarından dolayı sızlama havlama arası ince bir ses çıkarması, eşyalara zarar vermesi, olmadık şeyleri kemirmesi güvenlik ve komşulara rahatsızlık verme durumunu doğurabilir.

Uzun süre kapalı kalması tuvalet ihtiyacını doğurabilir. Özellikle evde değil de dışarıda yürüyüşler esnasında bu ihtiyacını karşılayan köpekler için bu durum sindirim sisteminde tahribatlar oluşmasına neden olabilmektedir. Ayrıca hareket etmemesi, egzersizden yoksun kalması ve sürekli yemek yemesi kilo almasına ve hastalıkları da beraberinde getirmesine yola açabilmektedir. Bu tip durumlarda eve gider gitmez onunla oyunlar oynamak ve yürüyüşlere çıkarıp ihtiyaçlarını gidermek önemli bir durumdur.

Evini kendi bölgesi belirlemesi ve benimsemesi oldukça önemlidir. Yavru köpeklerde bu durum çok kolay oluşturulabilecek bir olgu değilken yetişkin köpeklerde bu duruma alıştırma ve bununla yaşamayı öğretme çok daha kolay olacaktır. Evde oyuncaklarının bulunması, mama ve su sıkıntısı çekmemesi, sizin her dışarıdan döndüğünüzde ona ödül vermeniz ve dışarı çıkartmanız bu durumu keyifli bir hale dönüştürmeye çalışmanız işleri çok daha yoluna sokacaktır.

Dikkat etmeniz gereken durum evcil dostunuzun tek başına evde kalacağı en fazla süre 8-10 saattir bunun üzerinde sıkıntılar çıkmaya başlar. Kediler gibi her ihtiyaçlarını kendilerinin göremeyeceği ve sizlere ihtiyacı olabileceğine tekrar dikkat çekmek istiyoruz. Psikolojik ve fizyolojik sıkıntı baş göstermemesi, komşuların gürültüden rahatsız olmaması adına bir evcil köpek sahiplenmeden önce tüm bunları ve kendi şartlarınızı iyice tartmadan böyle bir durumun oluşabileceğini aklınızda bulundurup, planlamalarınızı ona göre yapın.

En Yeni Ürünler





Yorum Yap


Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız veya yeni hesap oluşturabilirsiniz.
Kayıtlı Yorumlar