MİHAV.COM'A Hoşgeldiniz.

Kedinizde İstemediğiniz Davranışlarını Düzeltmeye Çalışmak

19.10.2020 11:28:42

Evcil dostlarınızın kimi zaman çok da hoşlanmadığınız davranışları olabilir. Bu durumun alışkanlık haline gelmesi genelde bizi daha da rahatsız ederken bu davranışları düzeltmeye çalışmadan önce en azından herhangi bir hastalığı olup olmadığından emin olmak önemlidir. Hareketlerini, kötü davranış olarak adlandırmak biraz zalimce olsa da sağlıklı beslenen, günlük egzersizlerine ve oyun oynamalarına yardımcı olan sahiplerinin de çoğu zaman bu istenmeyen davranışları alışkanlık haline gelmeden ya da geldikten sonra ortadan kaldırmaya çalışmaları son derece normaldir.

Bir kediyi bu tip davranışlardan uzak tutmak için eğitmek aslında kolaydır. Sabır ve sakinliğinizi korumanın yanında gerekli zamanı onlar üzerinde harcamanız beklediğiniz geri dönüşleri almanıza yardımcı olacaktır. Her yere tırmanması, istemediğiniz odalara inatla girmeye çalışması, tırmalama tahtasının yanında olmasına rağmen, halıları milim milim tırmalaması, perdelerin tepesinden inmemesi konusunda kesinlikle yapabileceğiniz birçok şey vardır.

Kedilerde İstenmeyen Davranışlar ve Yapılabilecekler

Kedilerin belirli bir ölçüde özellikle yavruyken yaramazlık yapmaları normaldir. Bunun ince bir çizgisi olup davranışsal bir probleme dönüşmesi asıl sorun olan kısımdır. Daha önce yapmadığı hareketlerin sonradan çıkması, rutinlerindeki ani değişimler, başka bir kedi daha sahiplenmeniz, sizin fark edemediğiniz bir sağlık sorunu dahi onu kötü davranışlara itebilir. Her şeyden önce veteriner kontrolü ve fiziksel sağlığının yerinde olduğundan emin olmanız onu eğitebilmeniz açısından önemlidir.

Sağlık Sorunları

Evcil dostunuzun herhangi bir sağlık sorunu yaşaması onun kendisini korumaya yönelik davranışlar sergilemesine neden olabilir. Kendisini dış etkenlere karşı zayıf ve korumasız hisseden kedilerin çok farklı alışkanlıklarının ortaya çıkması görülmektedir. Genelde yaşını almış kedilerde görülen bu durum çok daha genç yaşlarda da karşınıza çıkabilir. Sağlıklı olması, iç-dış parazitlerinin düzenli olarak yapılması ve rutin kontrollerinin yapılması en azından bu aşamayı elemek adına önemlidir.

Sosyalleşemeyen Kediler

Bazı alışkanlıklar yavru döneminde onlarda oturur. Bu nedenle hem fiziksel gelişimlerinin sağlıklı olması için anneleriyle kalması hem de mental açıdan gelişimlerini tamamlamaları yani sosyalleşebilmeleri için kardeşleri ve anneleriyle vakit geçirebilmeleri çok mühimdir.

Kediler birçok alışkanlıklarını biz insanlarda olduğu gibi bebekler dönemlerinde öğrenmektedirler. Hem daha çabuk öğrenmeleri hem de erken yaşta eğitilmelerinin kolaylığı açısından sahiplendiğiniz yavru kediye bazı kuralları ve sınır çizgilerini çok daha rahat öğretebilirsiniz.

Yeterince Enerji Harcayamamaları

Evcilleşen kedilerimizin ev ortamının dışına çıkmaması her ne kadar etçil ve avcı bir canlı olsalar da rekabet ortamları kaybetmelerine zemin sağladı. Yemek ve barınma sıkıntısı çekmeyen kedilerin evde geçen bütün bir günü miskinlik ve fiziksel olarak çok az hareket ederek geçiyor. Harekete bağlı olarak harcadıkları kalori miktarının da düşmesi onları boşta kalmakta dolayı stres ve akabinde istenmeyen davranışlara itebiliyor. Bu nedenle onun gün içerisinde yeteri kadar uyarılmaları ve harekete geçirilmeleri gerekiyor. Bu durum fiziksel olarak kalmayıp, zihinsel olarak da yorup çok daha sağlıklı kalmasını sağlıyor. Kedi oyuncakları, tırmalama tahtaları ya da kedi çimi gibi alternatif ürünler sayesinde ona doğal ortamına yakın bir yaşam alanı sunabilirsiniz.

Olumlu Davranışları Takdir Edin

Köpeklerde olduğu gibi kediler de olumlu hareketlerini ödüllendirmek onun neden-sonuç ilişkisini başarıyla zihninde oluşturmasını sağlayacaktır. Hangi hayvan olursa olsun zamana bağlı olarak kötü davranışlarından uzak tutabilmek için en başarılı yöntemdir. Sık sık onu eğitimdeki olumlu davranışlarına alıştırmak için kedi ödül mamaları ya da yaş mamalar sunmak ve oyuncaklarla sürprizler yapmak hangi tür davranışlar sonucunda ödüllendirebileceği konusunda onu eğitecektir. Ona fiziksel ya da sözlü şiddet uygulamanız ise bu aşamada asla yeltenmemeniz gereken durumdur. Kedileri korkutmak ya da size karşı güvenini azaltmak aksine onun daha da hırçın ve istemediğiniz davranışları yapmaya itecektir. Kedilerin şiddete karşı mantıksızca hareket etmesi ve savunma moduna geçmesi stres seviyelerinin artmasına bağlı olarak olumsuz hareketleri daha fazla yapmasına neden olacaktır.

En Yeni Ürünler





Yorum Yap


Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız veya yeni hesap oluşturabilirsiniz.
Kayıtlı Yorumlar