MİHAV.COM'A Hoşgeldiniz.

Kedilerde Tıslama: Kedileri Tıslamaya İten 4 Ana Neden

2.03.2021 10:18:32

Her yaştan ya da her cinsten kedinin mutlaka yapacağı bu hareket biraz ürkütücü olsa da bunu yaptığında mutlaka karşısındakilere bir uyarı verme amacı gütmektedir. Kendi ırkı arasında olabildiği gibi insanlara karşı ya da ona tehdit unsuru olan canlı ya da cansız her şeye tıslama sesini çıkarabilir. Bunun birlikte beden dilini de kullanan kedi dostlarımızın bizlere eğlenceli gelen bu halleri onlar açısından çok da eğlence amacı taşımamaktadır.

Kediler Nasıl Tıslar?

Tıslama sadece ses çıkarmayla tamamlanan bir hareket değildir. Gözleri büyüyen kedinin, tüyleri de kendisini daha güçlü gösterecek şekilde kabarır. Tıslama sesi ise kedinin dil kısmının üstünden aynı ıslık çalar gibi daha güçlü nefes üflemesiyle gerçekleşir. Tabi ki bedenini geriye yatırdığı gibi kulaklarını da yatıran dostlarımızın saldırı ya da savunmaya açık olduğunu karşı tarafa göstermekten geri kalmaz.

Kediler Neden Tıslar?

Kedilerin bu harekete başvurmalarındaki temel amaç ikaz ve genelde kendini savunma amaçlıdır. Tehdit olarak gördüğü canlılara ya da daha önce hiç tanışmadığı potansiyel tehlikelere karşı kendisini güvene alma ihtiyacı hisseden kedilerin bu davranışı sık sık gerçekleştirdiğine şahit olabilirsiniz. Fiziksel açıdan münasebet kurmak istemediği canlı ya da cansız objelere karşı beden dili ve tıslama sesini kullanarak “benden uzak dur” uyarısını verdiği basit bir savunma sistemidir.

Tıslayan kedi her türlü saldırganlığı yapabilecek bir kedi olduğundan rahatsız olduğunu düşünerek ona çok fazla yaklaşmamak ve sakinleşmesini beklemek en uygun hareket olacaktır. Davranış uzmanları doğada birçok hayvanın savunma amaçlı birbirini taklit ettiğini belirterek ‘kedilerin de uyarı verme açısından tıslayan bir yılan sesi’ çıkardığını düşünmektedir. Eve yabancı biri geldiğinde ya da daha önce tanımadığı bir kedi gördüğünde, veterinere gitmek zorunda olduğunda ve veterinerin ona zarar vereceğini düşündüğünde tıslama sesiyle çok sık karşılaşabilirsiniz.

Tıslayan kedilere çok fazla yaklaşmamak ve özellikle fiziksel temastan uzak durmak oldukça önemlidir. Aslında tamamen tıslama nedenlerini anladığımızda bu durumun geçici olduğunu ve rahatladığında o an ki gergin ve sinirli halinden eser kalmadığını daha sonra göreceksiniz. Her ne şartta olursa olsun tıslama kedilerin sözlü bir uyarı şeklidir.

Ana başlıklar altında kedilerde tıslamaya neden olan konulara tek tek göz atalım.

1-Uyarı Amaçlı Tıslama

Kedilerin tıslama nedenleri arasında en çok karşılaşacağınız durumların başında gelir. Yabancı kedilerin yan yana gelmesinde, üzerinizde farklı bir kedi kokusu hissettiğinde ya da yabancı birisini gördüğünde tıslayabilir.

2-Oyun Oynarken Tıslama

Genelde yavru kedilerde görebileceğiniz bu durum dostlarımızın adrenalin seviyesinin artmasıyla ortaya çıkabilir. Tüylerini de kabartan bu minik dostlarımızın komik ve eğlenceli görüntüler sunması da olasıdır.

3-Hastalık Belirtisi Olarak Tıslama

Hastalıkla yüzleşen ve acı çeken kedilerin zayıf noktasına dokunduğunuzda tıslar. Yaşadığı rahatsızlığa bağlı olarak fiziksel bir acı çeken kedinin bu noktada dokunulmak, kucağa alınmak gibi hareketler acısının daha da artacağından size bana şu an dokunmayın mesajı vermesi olasıdır.

4-Yabancı Kokulara Bağlı Tıslama

Kedilerin koku hafıza sandığımızdan daha gelişmiştir. Birçok nesneyi, insanı ve hayvanları bu yöntemle kolaylıkla ayırt edebilir. Bunun yanında kendi zihninde kurduğu algoritmada karşıdakilerin onun için tehdit olup olmadığının notunu da çoktan vermiştir. Aynı evi paylaştığı bir kedinin kardeşi dahi olsa başka bir yere gittiğinde farklı kokularla geri dönmesi onu, onun için bir yabancı haline gelmesine neden olmuştur. Tam tersi senaryoda sokakta sevdiğiniz bir kedinin üstünüze sinen kokusu, siz sahibi olsanız bile size karşı bir süre tıslamasına ve tepki vermesine yol açacaktır.

En Yeni Ürünler





Yorum Yap


Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız veya yeni hesap oluşturabilirsiniz.
Kayıtlı Yorumlar