MİHAV.COM'A Hoşgeldiniz.

Havalar Isınmaya Başlarken Kedilerin Korunmasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

15.01.2020 10:43:59

Muhtemelen bu yıl da çok hafif bir kış geçiriyor olacağız ve önümüz ilkbahar. Evcil dostlarımızın yaşadıkları sıkıntılara ve alınması gereken tehlikelere karşı önlemleri şimdiden hatırlatmakta fayda bulunmakta. Hayat kargaşası, iş, güç derken kimi zaman bu durumları görmezden gelmekteyiz. Havaların ısınması, çiçeklerin açması, baharın gelmesi herkes için güzellik ve mutluluk sebebi olsa da aşağıdaki durumlara dikkat çekmekte yarar var.

Düşme

Havaların ısınmaya başlaması kapı ve pencerelerin açılmasına, evcil dostumuzun bir anlık gözden kaybolmasına ve istenmeyen sonuçların ortaya çıkmasına neden olabilir. Atlamayı, zıplamayı seven kediler, eğer kısırlaştırılmış değilseler enerji çok yüksek seviyede olabilir. Özellikle kış ayından, bahar aylarına geçişlerde düşme vakaları oldukça artmaktadır. Pencere ve balkonlara güvenlik kilidi, sağlam metal sineklikler taktırmalı, kedimize her ne kadar güveniyor olsak bile bu riske girmeden hem onun sağlığı hem de bizim gönül rahatlığıyla pencere, balkon açmamızı sağlayabiliriz.

Tüy Dökülmesi

Normalde kediler biz insanların nasıl saçı ve vücut tüyü dökülüyorsa, aynı şekilde tüyleri dökülmektedir. Fakat bu mevsim değişimleri ve geçişlerinde oldukça yoğun gerçekleşebilmektedir. Bildiğiniz üzere kediler kendilerini yalayarak temizleyen canlılardır. Bu da midelerinde tüy toplarının birikmesine yol açar. Genelde doğal yollarla kusma ve kimi zaman dışkı yoluyla bunu dışarı atabilmektedir. Fakat ekstra macun ve kedi çimi takviyesi yapmadan ya da tüy toplarının onun çıkarabileceğinden büyük olması bazı problemleri de beraberinde getirebilir. Bağırsak tıkanması, sık sık öğürme ve kusma, yeme bozukluğu görülebilir. Bunun için ilkbahara geçişlerde kedi çimi, macun desteği ve buna uygun olarak tüy birikmesi konusunda kedilerin midesine yardımcı ve destek sağlayan mama takviyesi yapabilirsiniz.

Pireler

Havaların ısınmasıyla birlikte kedilerin pire sorunu ve pire ısırığına bağlı alerjiyle alakalı sorunları gün yüzüne çıkabilmektedir. Deride tahriş, tüy dökülmesi, kusma ve ateşli hastalıkları buna bağlı olarak evcil dostlarımızda görülebilmektedir. Bu tip durumlarda acilen uzman veteriner ziyareti yapmak ve daha büyük sorunlar gelmeden tedaviye başlamak oldukça önemlidir.

Zehirli Bitkiler

Park ve bahçelerdeki çiçeklerin yanı sıra evimizdeki çiçeklerin de açmasıyla beraber tehlike çanları çalabilir. Her ne kadar görsel olarak çok güzel dekoratif görüntüleri bulunsa da evcil dostlarımıza bazıları ölümcül derecede zehirli etkileri olabilir. Zambakgiller, kuşkonmaz, sarmaşık, kasımpatı, açelya gibi göze hoş gelen ve her yerde bulunması şaşırtmayan bu bitki ve çiçekler sindirim sistemi başta olmak üzere vücutlarına ağır hasarlar ve etkiler bırakabilir.

Parazitler

Havaların ısınması pire kene ve parazitlerin artış göstermesi birincil etmenlerden birisidir. Buna bağlı olarak evcil dostumuzu koruman ve önlemleri almak ise bizim görevlerimizden birisidir. Ev dışına çıkmayan bir kediye sahip olsanız bile aşı ve koruma amaçlı önlemlerinizi zamanında almayı unutmayın. Ense damlaları, iç ve dış parazit aşıları zamanında veteriner kontrolünde yapılmalıdır. Bahçeye çıkan, dışardaki sokak kedileriyle iletişim halinde olan kediler ise kesinlikle bu tehlike ile yüzleşmektedir. Dışarı ile ilişkisi olmayan ev kedilerinde bile sizin üzerinizde dışarıdan gelmesi muhtemel bu parazitler onun temiz vücuduna geçebilir. Dikkatli olmakta fayda var.

 

 

En Yeni Ürünler





Yorum Yap


Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız veya yeni hesap oluşturabilirsiniz.
Kayıtlı Yorumlar