Diğer kedi köpek sahipleri ile tanışıp paylaşımlardan yararlanmak ister misiniz?

Geri Git   Mihav.com > Serbest Kürsü > Paylaşım - Sohbet

Karagözlülerin çocuğu nasıl mavi gözlü olabilir...

Paylaşım - Sohbet icinde Karagözlülerin çocuğu nasıl mavi gözlü olabilir... konusu , Genlerin ana mekanizması çok basittir. Her anne ve baba iki tam gene sahiptir. Ve bunlardan birini çocuğuna geçirir. Eğer an- ne ve babadan alınan genler aynı ise, yani çocuk her ...

LinkBack Konu Araçları Mod Seç
Eski 20-03-09, 17:41   #1
Djpink
Yönetici

Djpink üyesinin avatarı

Blog Başlıkları: 10
Wink Karagözlülerin çocuğu nasıl mavi gözlü olabilir...

Genlerin ana mekanizması çok basittir. Her anne ve baba iki tam gene sahiptir. Ve bunlardan birini çocuğuna geçirir. Eğer an- ne ve babadan alınan genler aynı ise, yani çocuk her iki taraftan da mavi göz genini aldı ise problem yoktur. Çocuğun gözlerinin rengi mavi olacaktır. Ancak bir taraftan mavi göz, diğerinden kahverengi göz genini aldı ise gözlerinin biri mavi diğeri kahverengi olamayacağına göre bu genlerden biri üstün gelecektir.

İşte rakibine karşı daima üstün gelen bu genlere hakim (dominant) gen adı verilir. İnsanlarda koyu renk göz geni hakim gendir. Yukarıda bahsi geçen çocuğun gözleri kahverengi olacaktır. Mavi göz rengi gibi mücadeleyi kaybeden gene de saklı (recessive) gen denilmektedir. Anne ve babadaki her iki gen de hakim gen ise sonuç aynı olacaktır. Saklı gen bu mücadelede ancak her iki tarafın geni de saklı gen ise galip çıkabilir. Uzun boy ve kısa boy genlerinde hakim olan uzun boydur. Örneğin babada iki uzun boy geni (U/U), annede ise iki kısa boy geni (k/k) varsa, her çocukta mutlaka bir uzun ve bir kısa boy geni(U/k) olacak ve uzun boy hakim gen olduğundan her çocuk uzun boylu olacaktır.

Bu çocuklar (U/k) gen yapılı biri ile evlenirlerse, çocukların her birinde muhtemelen (U/U, U/k, k/U, R/k) gen yapısı oluşacak yani üç çocuk uzun boylu olurken bir tanesi kısa boylu kalacaktır. İnsanlarda kahverengi göz rengi, görme yeteneği ve saçlılık hakim genler iken mavi göz, renk körlüğü ve kellik saklı genlerdir.

Saklı gen çocuğun DNA sarmalında kalıp, onun çocuklarına da geçebilir. Babası mavi, annesi kahverengi gözlü çocuk kahverengi gözlü olur ama mavi renk göz geni saklı olarak durur. Kendisi ile aynı genetik yapıda biri ile evlenirse yukarıdaki uzun boy- kısa boy örneğinde olduğu gibi anne ve baba kahverengi gözlü olmalarına rağmen çocuklardan biri mavi gözlü olabilir.

Bu durum Mendel kurallarına uygun olup mavi gözlü çocukları olan kahverengi gözlü anne ve babaların paniğe kapılmalarına ve ortada başka bir neden aramalarına gerek yoktur.
Djpink Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 02-04-09, 01:36   #2
raix

raix üyesinin avatarı

Varsayılan Cvp: Karagözlülerin çocuğu nasıl mavi gözlü olabilir...

saklı ve baskın genlerimle mutluyum
raix Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 03-04-09, 00:18   #3
>Ferik ve Bulut<

>Ferik ve Bulut< üyesinin avatarı

Bende de saklı açık renk göz geni olabilir. Ela gözlü olduğumu iki dedemin de mavi gözlü olduğunu hesaba katarsak yandım. Ehu ehu ehe şeyy.. Ben ela ya da koyu renk gözlü çocuk istiyorum da
Elbette sağlıklı olması çok önemli ki hatta tek önemli şey. Lakin koyu renkli gözleri olan biriyle evlenip yüzdeyi artırmam lazım

Derken aklıma şu gen haritası mevzusu geldi.
İleriki yıllarda yaygınlaşırsa abouvvv insanlık zıvanadan çıkar.
Bırakın sigorta şirketlerinin işgüzarlığını millet evlenirken bile manavdan karpuz alıyormuş gibi karşısındakinin gen haritasına bakar.
Off rezalet /:
>Ferik ve Bulut< Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 03-04-09, 02:16   #4
keti

keti üyesinin avatarı

ferikim,ozaman sana koyu renk gözlü birini bulalım ne dersin?
öhö, öhö boyunu posunuda diyiver bakem!
keti Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 03-04-09, 02:24   #5
>Ferik ve Bulut<

keti tafarından gönderildi Mesajı Görüntüle
ferikim,ozaman sana koyu renk gözlü birini bulalım ne dersin?
öhö, öhö boyunu posunuda diyiver bakem!
Oyy ketim benim gurban olduğumun çöp çatanı
Yok gız şaka yapıyorum gari, gönlüm ısındıktıktan sonra albino bilem olabilir heeç mühim değil...
Ama dolu kalbin içine başka şey sığmıyor
Eski 04-04-09, 11:24   #6
beyaz_peri

beyaz_peri üyesinin avatarı

ben 2 sene tıp okuyan biri olarak bu konu üzerinde 2.yılımda çok durmuştum!acaba araştırmalar zamanla yanılabilir mi diye
çünkü benim babam kahverengi gözlü ,annem yeşil-mavi gözlü,hadi ben ela gözlüyüm ama abim yeşil gözlü nolacak yani saklı maklı değil bariz ortada bende saklı olduğu kesin
birde boy konusu var!çok şahit oldum ki uzun boyun galip gelmediğine!oluyor elbet,o da oluyor da kısa da çıkıyor!çocukların hepsi uzun olmuyor,aksine kısadan bile kısa olabiliyor,üstelik hiçbir sağlık sorunu yokken!bakalım bunlar yeniden teoriler geliştirtecek mi
ferikim sana bu konuda katılıyorum,o nedenle koyu renk gözlü koca buldum bende
beyaz_peri Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 04-04-09, 11:25   #7
husky bihter

husky bihter üyesinin avatarı

Blog Başlıkları: 1

eğer bende açık ve baskın olmayan hatta gözlerimde bas bas bağıran genleri hesaba katarsak
babmların hiç birinde mavi ve yeşil göz olmadığını düşünürsek
annemlerin de tek tük renkli olduğunu hesaba katarsak
bilemiyorum benim sonucum nereye varır tam olarak kestiremiyorum
husky bihter Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 04-04-09, 18:22   #8
>Ferik ve Bulut<

husky bihter tafarından gönderildi Mesajı Görüntüle
eğer bende açık ve baskın olmayan hatta gözlerimde bas bas bağıran genleri hesaba katarsak
babmların hiç birinde mavi ve yeşil göz olmadığını düşünürsek
annemlerin de tek tük renkli olduğunu hesaba katarsak
bilemiyorum benim sonucum nereye varır tam olarak kestiremiyorum
Yavrucum sen resesif tutulmasına yakalanmışsın
Sanırsam ki annen baban vs hepücüğünde çekinik şekilde açık renk göz geni bulunuyormuş ve hoop iki çekinik yeşil bir araya gelmiş ve birlikten kuvvet doğmuş anlaşıldIğı züre
Eğer senin eşinde de çekinik açık renk göz geni olursa çoook büyük ihtimal çocuklarından biri de senin göz rengine sahip olacak. Amma baskın koyu renk gözlü birine denk gelirsen ıh ıh na mümkün aha da aşağıda bir iki atraksiyn yapacağım bir bak bakem belkim yardımcı olur
Artık ona göre seçimini yaparsın bacım

Y: Koyu renk göz geni
y: Yeşil renk göz geni
Ailende senin göz rengine saip biri yok demek ki oldukça çekinik bir genetik kodlaman var göz rengi hususunda
Şöyle ki : yy(sen busun bacım)

Kocan için iç ihtimal var(yeşil renk için)
1- YY(Koyu renk gözlü)
2-Yy(Koyu renk gözlü)
3-yy(Yeşil gözlü)

Sen X 1 nolu koca
yy X YY
Çocuklar: Yy Yy Yy Yy (Hepiciği çekinik yeşil taşıyan koyu renk gözlü bebeler)

Sen X 2 nolu koca
yy X Yy
Çocuklar: Yy yy Yy yy (Doğacak her beben ya yeşil gözlü olur ya da çekinik yeşil taşıyan koyu renkli)

Sen X 3 nolu koca
yy X yy
Çocuklar: yy yy yy yy (Gördüğün üzre hepücüğü aynı sen ve kocan kibin yeşil gözlü olacaklar )

Alllah bir yastıkta kocatsın Özlem bacım benden bu kadar
Eski 04-04-09, 19:03   #9
husky bihter

canım yaa bizimkilerde çekinik bir gen bulunma ihtimali aslında çok zor heleki babamlarda ama benim için zaten asil doğulu diyorlar
çünkü herkes bilir mi bilmem aslında doğulular sarşın ve renkli gözlü olurlar sarışında demeyelimde böyle buğday bir tenleri vardır ben bembeyazım tek çelişki bu annemlerde var renkli göz ama babamların hepsi çok açık kahverengi sarı gibi
Eski 04-04-09, 19:22   #10
>Ferik ve Bulut<

Tamam işte yavrucum neredeyse sarı gibi yani muhtemelen çekinik yeşil var ve bir Crossing over yardımıylan neredeyse sarı olmuş senin baban taraf. Eh annen tarafında da tek tük olması çekinik bir açık renk göz geni varlığının işareti. Zaten çekinik olduğundan tek tük görülüyor yavrucum
Bak bir deney yapalım, sen şimcik yemyeşil gözleri olan bir adamlan evlen ama yemyeşil, sonra senin çocuklara bakalım, dinime imanıma hepücüğü yeşil gözlü olurlar
Ne dersin var mısın böyle bir deneye
Eski 05-04-09, 00:00   #11
husky bihter

>Ferik ve Bulut< tafarından gönderildi Mesajı Görüntüle
Tamam işte yavrucum neredeyse sarı gibi yani muhtemelen çekinik yeşil var ve bir Crossing over yardımıylan neredeyse sarı olmuş senin baban taraf. Eh annen tarafında da tek tük olması çekinik bir açık renk göz geni varlığının işareti. Zaten çekinik olduğundan tek tük görülüyor yavrucum
Bak bir deney yapalım, sen şimcik yemyeşil gözleri olan bir adamlan evlen ama yemyeşil, sonra senin çocuklara bakalım, dinime imanıma hepücüğü yeşil gözlü olurlar
Ne dersin var mısın böyle bir deneye
tamam canım varım evlenmesi çocuk yapması benden sonuç olarak çöcuklar olucak yani deneyimizin sonucunu almış olacağız )
Eski 05-04-09, 11:17   #12
beyaz_peri

beyaz_peri üyesinin avatarı

yav bu ne tuhaf bir iddiadır
zaten iddiaya girmeye gerek yok,iki çekinikten baskın çıkmaz
çekinik falan ,yav sevmiyorum bu çekinikleri,baskın olmak varken
umarım benim bebeğim renkli gözlü olmaz!ailede herkes renkli,e karşı tarafta da var şans işi bakalım
beyaz_peri Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 05-04-09, 17:31   #13
husky bihter

bence olmalı ayrıcalık renkli gözlü olmak ama bazı kahverengi gözler var o kadar ilgimi çekiyor o kadar güzel ki bal rebgi gibi olanlar tuhaf biişey
ama en güzeli beni gözlerim yaa var mı dünyada bir tane daha bak 20 sene oldu hala rastlamadım ben
Eski 05-04-09, 18:49   #14
>Ferik ve Bulut<

beyaz_peri tafarından gönderildi Mesajı Görüntüle
yav bu ne tuhaf bir iddiadır
zaten iddiaya girmeye gerek yok,iki çekinikten baskın çıkmaz
çekinik falan ,yav sevmiyorum bu çekinikleri,baskın olmak varken
umarım benim bebeğim renkli gözlü olmaz!ailede herkes renkli,e karşı tarafta da var şans işi bakalım
Yvrucuğum iddia değil, ahan da ben de senin gibi iki çekinikten bir baskın çıkmayacağını anlatmaya çalışıyorum

Vallah ben de gözleri benim gibi bal/ela olan ya da koyu olan bebeler istiyorum
Lakin dediğim gibi, bu işin şakası, sağlıklı iyi ruhlu bir çocuk olsun da istersen albino olsun

Bu mesaj en son " 05-04-09 " tarihinde saat 18:52 itibariyle >Ferik ve Bulut< tarafından düzenlenmiştir....
Eski 05-04-09, 18:51   #15
>Ferik ve Bulut<

husky bihter tafarından gönderildi Mesajı Görüntüle
bence olmalı ayrıcalık renkli gözlü olmak ama bazı kahverengi gözler var o kadar ilgimi çekiyor o kadar güzel ki bal rebgi gibi olanlar tuhaf biişey
ama en güzeli beni gözlerim yaa var mı dünyada bir tane daha bak 20 sene oldu hala rastlamadım ben
Ne ayrıcalığı kız, biz burda insanoğlu eşitlensin diye uğraşıyoruk sen ayrıcalık diyorsun
Herkesin kaşı gözü boyu posu kendine en çok yakışandır ve fakat anlık gaflet içinde sapıtıp nerden gelip nereye gittiğimizi unutuyor ve böyle muhabbetlere dalıyoruz
Lakin şaka canım, eğleniyoruz, yoksa ne ayrıcalığı di mi kız Özlem
Cevap Yaz

Bookmarks

Etiketler
cocugu, gozlu, karagozlulerin, mavi, nasil, olabilir...

Konu Araçları
Mod Seç