|
|||||||
Paylaşım - Sohbet icinde Karagözlülerin çocuğu nasıl mavi gözlü olabilir... konusu , Genlerin ana mekanizması çok basittir. Her anne ve baba iki tam gene sahiptir. Ve bunlardan birini çocuğuna geçirir. Eğer an- ne ve babadan alınan genler aynı ise, yani çocuk her ...
|
|
LinkBack | Konu Araçları | Mod Seç |
|
|
#1 |
|
Yönetici
|
Genlerin ana mekanizması çok basittir. Her anne ve baba iki tam gene sahiptir. Ve bunlardan birini çocuğuna geçirir. Eğer an- ne ve babadan alınan genler aynı ise, yani çocuk her iki taraftan da mavi göz genini aldı ise problem yoktur. Çocuğun gözlerinin rengi mavi olacaktır. Ancak bir taraftan mavi göz, diğerinden kahverengi göz genini aldı ise gözlerinin biri mavi diğeri kahverengi olamayacağına göre bu genlerden biri üstün gelecektir. İşte rakibine karşı daima üstün gelen bu genlere hakim (dominant) gen adı verilir. İnsanlarda koyu renk göz geni hakim gendir. Yukarıda bahsi geçen çocuğun gözleri kahverengi olacaktır. Mavi göz rengi gibi mücadeleyi kaybeden gene de saklı (recessive) gen denilmektedir. Anne ve babadaki her iki gen de hakim gen ise sonuç aynı olacaktır. Saklı gen bu mücadelede ancak her iki tarafın geni de saklı gen ise galip çıkabilir. Uzun boy ve kısa boy genlerinde hakim olan uzun boydur. Örneğin babada iki uzun boy geni (U/U), annede ise iki kısa boy geni (k/k) varsa, her çocukta mutlaka bir uzun ve bir kısa boy geni(U/k) olacak ve uzun boy hakim gen olduğundan her çocuk uzun boylu olacaktır. Bu çocuklar (U/k) gen yapılı biri ile evlenirlerse, çocukların her birinde muhtemelen (U/U, U/k, k/U, R/k) gen yapısı oluşacak yani üç çocuk uzun boylu olurken bir tanesi kısa boylu kalacaktır. İnsanlarda kahverengi göz rengi, görme yeteneği ve saçlılık hakim genler iken mavi göz, renk körlüğü ve kellik saklı genlerdir. Saklı gen çocuğun DNA sarmalında kalıp, onun çocuklarına da geçebilir. Babası mavi, annesi kahverengi gözlü çocuk kahverengi gözlü olur ama mavi renk göz geni saklı olarak durur. Kendisi ile aynı genetik yapıda biri ile evlenirse yukarıdaki uzun boy- kısa boy örneğinde olduğu gibi anne ve baba kahverengi gözlü olmalarına rağmen çocuklardan biri mavi gözlü olabilir. Bu durum Mendel kurallarına uygun olup mavi gözlü çocukları olan kahverengi gözlü anne ve babaların paniğe kapılmalarına ve ortada başka bir neden aramalarına gerek yoktur. ![]() ![]() |
|
|
|
|
|
#2 |
|
|
saklı ve baskın genlerimle mutluyum
![]() |
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Bende de saklı açık renk göz geni olabilir. Ela gözlü olduğumu iki dedemin de mavi gözlü olduğunu hesaba katarsak yandım. Ehu ehu ehe şeyy.. Ben ela ya da koyu renk gözlü çocuk istiyorum da
Elbette sağlıklı olması çok önemli ki hatta tek önemli şey. Lakin koyu renkli gözleri olan biriyle evlenip yüzdeyi artırmam lazım ![]() Derken aklıma şu gen haritası mevzusu geldi. İleriki yıllarda yaygınlaşırsa abouvvv insanlık zıvanadan çıkar. Bırakın sigorta şirketlerinin işgüzarlığını millet evlenirken bile manavdan karpuz alıyormuş gibi karşısındakinin gen haritasına bakar. Off rezalet /: |
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
ferikim,ozaman sana koyu renk gözlü birini bulalım ne dersin?
öhö, öhö boyunu posunuda diyiver bakem! |
|
|
|
|
|
#5 | |
|
|
![]() Yok gız şaka yapıyorum gari, gönlüm ısındıktıktan sonra albino bilem olabilir heeç mühim değil... Ama dolu kalbin içine başka şey sığmıyor ![]() |
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
ben 2 sene tıp okuyan biri olarak bu konu üzerinde 2.yılımda çok durmuştum!acaba araştırmalar zamanla yanılabilir mi diye
![]() çünkü benim babam kahverengi gözlü ,annem yeşil-mavi gözlü,hadi ben ela gözlüyüm ama abim yeşil gözlü nolacak yani saklı maklı değil bariz ortada bende saklı olduğu kesin ![]() birde boy konusu var!çok şahit oldum ki uzun boyun galip gelmediğine!oluyor elbet,o da oluyor da kısa da çıkıyor!çocukların hepsi uzun olmuyor,aksine kısadan bile kısa olabiliyor,üstelik hiçbir sağlık sorunu yokken!bakalım bunlar yeniden teoriler geliştirtecek mi ![]() ferikim sana bu konuda katılıyorum,o nedenle koyu renk gözlü koca buldum bende ![]() |
|
|
|
|
|
#7 |
|
eğer bende açık ve baskın olmayan hatta gözlerimde bas bas bağıran genleri hesaba katarsak
![]() babmların hiç birinde mavi ve yeşil göz olmadığını düşünürsek ![]() annemlerin de tek tük renkli olduğunu hesaba katarsak ![]() bilemiyorum benim sonucum nereye varır tam olarak kestiremiyorum ![]() |
|
|
|
|
|
|
#8 | |
|
|
![]() Sanırsam ki annen baban vs hepücüğünde çekinik şekilde açık renk göz geni bulunuyormuş ve hoop iki çekinik yeşil bir araya gelmiş ve birlikten kuvvet doğmuş anlaşıldIğı züre ![]() Eğer senin eşinde de çekinik açık renk göz geni olursa çoook büyük ihtimal çocuklarından biri de senin göz rengine sahip olacak. Amma baskın koyu renk gözlü birine denk gelirsen ıh ıh na mümkün aha da aşağıda bir iki atraksiyn yapacağım bir bak bakem belkim yardımcı olur ![]() Artık ona göre seçimini yaparsın bacım ![]() Y: Koyu renk göz geni y: Yeşil renk göz geni Ailende senin göz rengine saip biri yok demek ki oldukça çekinik bir genetik kodlaman var göz rengi hususunda ![]() Şöyle ki : yy(sen busun bacım) Kocan için iç ihtimal var(yeşil renk için) 1- YY(Koyu renk gözlü) 2-Yy(Koyu renk gözlü) 3-yy(Yeşil gözlü) Sen X 1 nolu koca ![]() yy X YY Çocuklar: Yy Yy Yy Yy (Hepiciği çekinik yeşil taşıyan koyu renk gözlü bebeler) Sen X 2 nolu koca ![]() yy X Yy Çocuklar: Yy yy Yy yy (Doğacak her beben ya yeşil gözlü olur ya da çekinik yeşil taşıyan koyu renkli) Sen X 3 nolu koca ![]() yy X yy Çocuklar: yy yy yy yy (Gördüğün üzre hepücüğü aynı sen ve kocan kibin yeşil gözlü olacaklar )Alllah bir yastıkta kocatsın Özlem bacım benden bu kadar ![]() |
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
canım yaa
bizimkilerde çekinik bir gen bulunma ihtimali aslında çok zor heleki babamlarda ama benim için zaten asil doğulu diyorlar ![]() çünkü herkes bilir mi bilmem aslında doğulular sarşın ve renkli gözlü olurlar sarışında demeyelimde böyle buğday bir tenleri vardır ben bembeyazım tek çelişki bu annemlerde var renkli göz ama babamların hepsi çok açık kahverengi sarı gibi ![]() |
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
|
Tamam işte yavrucum neredeyse sarı gibi yani muhtemelen çekinik yeşil var ve bir Crossing over yardımıylan neredeyse sarı olmuş senin baban taraf. Eh annen tarafında da tek tük olması çekinik bir açık renk göz geni varlığının işareti. Zaten çekinik olduğundan tek tük görülüyor yavrucum
![]() Bak bir deney yapalım, sen şimcik yemyeşil gözleri olan bir adamlan evlen ama yemyeşil, sonra senin çocuklara bakalım, dinime imanıma hepücüğü yeşil gözlü olurlar ![]() Ne dersin var mısın böyle bir deneye ![]() |
|
|
|
|
|
#11 | |
) |
||
|
|
|
|
|
#12 |
|
|
yav bu ne tuhaf bir iddiadır
![]() zaten iddiaya girmeye gerek yok,iki çekinikten baskın çıkmaz ![]() çekinik falan ,yav sevmiyorum bu çekinikleri,baskın olmak varken ![]() umarım benim bebeğim renkli gözlü olmaz!ailede herkes renkli,e karşı tarafta da var şans işi bakalım ![]() |
|
|
|
|
|
#13 |
|
bence olmalı ayrıcalık renkli gözlü olmak ama bazı kahverengi gözler var o kadar ilgimi çekiyor o kadar güzel ki bal rebgi gibi olanlar tuhaf biişey
![]() ama en güzeli beni gözlerim yaa var mı dünyada bir tane daha bak 20 sene oldu hala rastlamadım ben ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
|
|
|
#14 | |
|
|
![]() Vallah ben de gözleri benim gibi bal/ela olan ya da koyu olan bebeler istiyorum ![]() Lakin dediğim gibi, bu işin şakası, sağlıklı iyi ruhlu bir çocuk olsun da istersen albino olsun ![]() Bu mesaj en son " 05-04-09 " tarihinde saat 18:52 itibariyle >Ferik ve Bulut< tarafından düzenlenmiştir.... |
|
|
|
|
|
|
#15 | |
|
|
![]() Herkesin kaşı gözü boyu posu kendine en çok yakışandır ve fakat anlık gaflet içinde sapıtıp nerden gelip nereye gittiğimizi unutuyor ve böyle muhabbetlere dalıyoruz ![]() Lakin şaka canım, eğleniyoruz, yoksa ne ayrıcalığı di mi kız Özlem ![]() |
|
|
|
|
![]() |
| Bookmarks |
| Etiketler |
| cocugu, gozlu, karagozlulerin, mavi, nasil, olabilir... |
| Konu Araçları | |
| Mod Seç | |