Diğer kedi köpek sahipleri ile tanışıp paylaşımlardan yararlanmak ister misiniz?

Geri Git   Mihav.com > Kedi Forumları > Kedi Sağlığı

Kedim onu okşamaya başladığımda beni neden ısırıyor ve kaçmak istiyor? Diyorsanız..

Kedi Sağlığı icinde Kedim onu okşamaya başladığımda beni neden ısırıyor ve kaçmak istiyor? Diyorsanız.. konusu , Kediyle birlikte yaşayanların, özellikle de yavru kedi sahiplerinin en büyük yakınmalarından birisi, kedilerini sevmeye ve okşamaya başladıklarında kedilerinin buna bir süre sonra ani olarak dişleriyle ve arka patileriyle tepki gösterip ...

LinkBack Konu Araçları Mod Seç
Eski 04-12-08, 03:54   #1
Djpink
Yönetici

Djpink üyesinin avatarı

Blog Başlıkları: 10
Lightbulb Kedim onu okşamaya başladığımda beni neden ısırıyor ve kaçmak istiyor? Diyorsanız..

Kediyle birlikte yaşayanların, özellikle de yavru kedi sahiplerinin en büyük yakınmalarından birisi, kedilerini sevmeye ve okşamaya başladıklarında kedilerinin buna bir süre sonra ani olarak dişleriyle ve arka patileriyle tepki gösterip kaçmaya çalışmasıdır.

Oysa büyük bir zevk ve istekle kucakladığınız kedinizi dakikalarca sevmek ve mırıltılarını dinlemek dünyanın en büyük mutluluklarındandır kediniz bu mutluluğu yaşamanıza izin vermiyorsa aşağıdaki yazıyı okumanızı tavsiye ediyorum.

Kedi davranış biliminde petting-related aggression adı verilen bu durumu dilimize okşanmaya (sevilmeye) bağlı saldırganlık olarak çevirebiliriz. Özellikle yavru kedilerin gelişim çağında başlayan ve ilerleyen zamanlarda bir davranış biçimi alan bu durumun oluşumuyla ilgili çeşitli teoriler öne sürülmektedir.

Bu teorilerden ilki hatalı (yanlış) gelişen sosyalizasyondur; Bu durumu açıklamak gerekirse kediler yaşamlarının çok erken döneminde insanlarla sosyalize olmaya gereksinim duyarlar. Yapılan çalışmalar hayatlarının ilk 7 haftasında günde 5 dakika insanlarla fiziksel temas kuran kediler, 7 haftalık oluncaya kadar bu teması kurmayan kedilere göre çok daha fazla sosyalize olmakta ve ev yaşamına daha kolay ayak uydurabilmektedirler.

Bu durum okşanmaya bağlı saldırganlığı tam olarak açıklamasa da yanlış sosyalize olan kedilerde okşanmaya bağlı saldırganlık daha çok görülmektedir. Şimdi, kedinizi düşünün sizinle birlikte yaşamaya başlamadan önce sokakta veya bir petshopun kafesinde neler yaşamış olabilir. Bu yaşadıkları sizinle olan ilişkisini direkt olarak etkilemektedir.

İkinci teori ise duyarlılık eşiği teorisidir, teoriye göre kedi sahibiyle ilk fiziksel kontağı kurduğunda bu durumdan hoşlanır, fakat fiziksel temasın (okşanmanın) devam etmesi kedi açısından rahatsız edici bir hal almaya başlar ve kedi ilk ufak ısırığıyla sahibine bu kadarı benim için yeterli demeye çalışır.

Bu durumu insan davranışıyla karşılaştıracak olursak sevdiğiniz birinin sırtınızı okşaması ve sıvazlaması önce hoşunuza giden bir harekettir ancak sıvazlamanın devam etmesi ve dakikalarca sürmesi gittikçe rahatsızlık vermeye başlar, sonuçta eylemi yapan kişiden biraz uzaklaşmak istersiniz.

Ağrı teorisi ise okşanmaya bağlı oluşan statik elektriğin kedinizin acı ve ağrı duymaya başlamasına yol açması ve bu durumdan kurtulmak isteyen kedinin tepkisini dişleriyle göstermesidir. Kedilerin eşsiz bir sinir sistemi olduğu unutulmamalıdır, sizin hissedemediğimiz ölçüde statik elektriği kedinizin hissedebiliyor olması mümkündür.

Okşanmaya bağlı saldırganlıkla ilgili son iki teoriden biri uyuklamak üzereyken kedinizle kurduğunuz fiziksel temasın içgüdüsel olarak bir tehdit olarak algılanması ve o an teması kuran kişinin siz değil de vahşi yaşamdaki rakipleri olduğunu düşünmesi, diğeri ise sizinle olan ilişkisinde baskın kişiliğin o olduğunu vurgulamak amacıyla bu hareketi gerçekleştirdiğidir.

Okşanmaya bağlı saldırganlık nasıl önlenir?
Öncelikle kedinizin fiziksel açıdan sağlıklı olduğundan emin olunuz. Çene, kalça ve arka bacak ekleminde artritis (eklem yangısı) ve bu eklemlere bağlı kemiklerde çatlak ve kırıkların olması kedinizin ağrı duymasına ve size tepki göstermesine neden olabilir.

Şayet bu durumlardan hiç biri mevcut değilse kedinizin sizi ısırmaya başlamadan önce verdiği belirtileri iyi inceleyiniz; bu belirtiler kulakların geriye doğru gitmesi, vücudun sertleşmesi, çene ve deri üzerinde titremeler, göz bebeklerinin büyümesidir, bazen düşük seviyede hırlama bile duyulabilir. Bu işaretlerden bir ya da birkaçını gördüğünüzde kediniz kucağınızdaysa yavaşça bırakınız, kucağınızda değilse okşamayı bırakınız.

Dikkat edilmesi gereken diğer bir durum da, onu okşamaya başladıktan ne kadar süre sonra kediniz bu belirtileri gösteriyor ya da sizi ısırmaya başlıyor. Bu süre 2 dakika 45 saniye ise bir dahaki okşama ve sevme süreniz 2.5 dakikayı geçmemelidir, çünkü kedinizin sabrı bu süreyle sınırlı demektir.

Peki bu süreyi nasıl uzatabiliriz?
Onu her sevdiğiniz ve size tepki göstermediği seans sonunda kedinizi ödüllendirerek kedinizin bir dahaki sefere size daha fazla müsamaha göstermesini sağlayabilirsiniz. Yapılabilecek en büyük hatalardan birisi kedinize fiziksel olarak karşılık vermek yani ona bunun için vurmak veya daha fazla sıkıştırmaktır. Bunu asla yapmayınız onun rakibi değil hayat arkadaşı olduğunuzu hiçbir zaman unutmayınız.

Maalesef kedi sahiplerinde gördüğüm en büyük hatalardan biri, yavru kedileriyle haşin ve hırçın bir şekilde oynamaları ve kedilerinin içinde yatan küçük kaplan ruhunu harekete geçirmeleridir. Hatta itiraf edeyim ki zaman zaman ben de yavru kedilerle bu tür oyunlara girişmekteyim. Bu yazıyı buraya kadar okuyan kedi severlerin eminim bir çoğunun elleri ve kolları benim gibi çizik içerisinde, masum bir oyun olarak başlayan bu eylemin ileride davranış bozukluğu problemi olarak karşımıza çıkabileceğini hiçbir zaman unutmayalım.

*Alıntıdır.
Djpink Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 03-01-09, 16:41   #2
merveminnoss

merveminnoss üyesinin avatarı

Varsayılan Cvp: Kedim onu okşamaya başladığımda beni neden ısırıyor ve kaçmak istiyor? Diyorsanı

Güzel paylaşım için teşekkürler.
ben 45 günlük olduğundan beri beraberim Minnoşla kendi ne zaman isterse oz aman sevdirenlerden.yoksa asla,hemen savunma..
merveminnoss Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Cevap Yaz

Bookmarks

Etiketler
basladigimda, beni, diyorsaniz.., isiriyor, istiyor?, kacmak, kedim, neden, oksamaya

Konu Araçları
Mod Seç

Saat 06:26.